Da li je pronađeno trajno rešenje?

Sankcionisane banke prelaze na ruski i kineski platni sistem

NovacSvetVesti

7.3.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sankcionisane banke prelaze na ruski i kineski platni sistem Sankcionisane banke prelaze na ruski i kineski platni sistem
Sberbank je saopštila da razmatra mogućnost izdavanja kartica koje bi koristile ruski platni sistem Mir i kineski UnionPay nakon što su Visa i Mastercard... Sankcionisane banke prelaze na ruski i kineski platni sistem

Sberbank je saopštila da razmatra mogućnost izdavanja kartica koje bi koristile ruski platni sistem Mir i kineski UnionPay nakon što su Visa i Mastercard obustavili transkacije izvan Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu.

Taj potez bi Rusima mogao omogućiti pojedina plaćanja u inostranstvu, a UnionPay posluje u 180 zemalja i regiona. Visa i Mastercard saopštile su da od 10. marta sve transakcije pokrenute njihovim karticama izdatim u Rusiji neće više raditi van zemlje, piše Bloomberg.

Kartice koje izdaju domaće banke nastaviće da rade u Rusiji koristeći njen platni sistem.

Visa i Mastercard pridružile su se listi međunarodnih kompanija koje obustavljaju aktivnosti u Rusiji kao odgovor na ratne operacije u Ukrajini. Ovaj potez dodatno izoluje rusku ekonomiju. Kartice izdate van Rusije neće raditi na bankomatima ili platnim mestima unutar zemlje, saopšteno je u ovim kompanijama.

Kompanija American Express je takođe saopštila da obustavlja svoje poslovne operacije u Rusiji i Belorusiji. Ovi potezi su „u skladu sa prethodnim koracima koje smo preduzeli, a koji uključuju zaustavljanje naših odnosa sa bankama u Rusiji na koje utiču sankcije SAD i međunarodne vlade“, navodi American Express.

Najveći ruski nedržavni kreditor Alfa-Bank već radi na ponudi kartica uz UnionPay.

Državni UnionPay je dobavljač većine kartičnih plaćanja u Kini. Iz kineske kompanije nisu odgovorili na upite novinara iz agencije Bloomberg.

Tinkoff banka je saopštila da trenutno ne izdaje takve kartice, ali da će to početi da radi što je pre moguće. Rusko poslovanje Raiffeisen Bank International AG saopštilo je na svojoj internet stranici da razmatra kako da pristupi ovom problemu, a austrijska banka već trpi velike gubitke na tržištu kapitala.

Što se tiče strategije centralne banke, Banka Rusije je donela odluku da izađe u susret čitavom sektoru i privremeno smanji količinu informacija koje poslovne banke moraju da objave u nastojanju da ograniče rizike od međunarodnih sankcija. Počevši od izvoda za februar, banke više neće morati da objavljuju račune pripremljene prema nacionalnim standardima niti da objavljuju bilo kakva dodatne informacije na svojim veb stranicama.

Centralna banka Rusije savetovala je građanima da koriste gotovinu u inostranstvu. Rečeno je da bi kartice zasnovane na sistemu Mir mogle da se koriste i u Turskoj, Vijetnamu, Jermeniji, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i otcepljenim teritorijama Južne Osetije i Abhazije.

 • Dragana

  7.3.2022 #1 Author

  Pa da pronacice oni resenje.

  Odgovori

 • Ika

  7.3.2022 #2 Author

  Nikome sankcije nisu dobro donele

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  7.3.2022 #3 Author

  Već su oni imali plan u slučaju da se ovo desi. Putin ne bi to prepustio slučaju…

  Odgovori

 • MARKO7

  7.3.2022 #4 Author

  Pa te sankcije nisu nikome dobro donele.. Nadam se da će situacija biti bolja.

  Odgovori

 • Emilija

  7.3.2022 #5 Author

  Sve organizivano

  Odgovori

  • MARE

   7.3.2022 #6 Author

   Nesto mi slabije iskace reklama za Sberbanku poslednjih desetak dana

   Odgovori

 • TINA

  7.3.2022 #7 Author

  Placanje gotovinom je izgleda najbolje resenje

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.3.2022 #8 Author

  Verujem da su znali sta ce ih sve sacekati i da ce imati neko prelazno resenje…

  Odgovori

 • ZVE84

  7.3.2022 #9 Author

  Banke će se snaći kako ne bi bile na gubitku

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...