Američko Ministarstvo finansija traži odgovore o primeni sankcija

SAD ispituju poslovanje Raiffeisen banke u Rusiji

NovacSvet

20.2.2023 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD ispituju poslovanje Raiffeisen banke u Rusiji SAD ispituju poslovanje Raiffeisen banke u Rusiji
Nadležni za sprovođenje sankcija SAD pokrenuli su istragu u Raiffeisen Bank International zbog njenog poslovanja u Rusiji, pojačavajući kontrolu austrijskog kreditora koji igra ključnu... SAD ispituju poslovanje Raiffeisen banke u Rusiji

Nadležni za sprovođenje sankcija SAD pokrenuli su istragu u Raiffeisen Bank International zbog njenog poslovanja u Rusiji, pojačavajući kontrolu austrijskog kreditora koji igra ključnu ulogu u ruskoj ekonomiji.

Banka je saopštila da je u januaru primila zahtev od Kancelarije za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija da „razjasni poslovanje plaćanja i povezane procese koje Raiffeisen vodi u svetlu nedavnih dešavanja u vezi sa Rusijom i Ukrajinom“.

OFAC je zatražio od Raiffeisen banke detalje o njenoj izloženosti u Rusiji, Donbasu, Ukrajini i Siriji, uključujući transakcije i aktivnosti određenih klijenata, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Američka agencija zatražila je odgovor do februara, a advokati banke pregovarali su o produženju roka, obećavajući da će dostaviti tražene informacije u tri dela, u aprilu, maju i junu. Raiffeisen navodi da u potpunosti sarađuje sa američkom agencijom i da razume da zahtev nije pokrenut zbog konkretnog posla ili transakcije. Nakon vesti o američkom zahtevu, akcije Raiffeisen banke izgubile su 7,5 odsto vrednosti.

Raiffeisen banka nije bila do sada sankcionisana, ali januarski zahtev zabrinjava evropske finansijske regulatore zadužene za nadzor nad bankom. Raiffeisen banka duboko je inkorporirana u ruski finansijski sistem i jedna je od dve strane banke koje je ruska centralna banka uvrstila među 13 „sistemski važnih kreditnih institucija“ u Rusiji.

Generalni direktor Raiffeisen Bank International Johan Štrobl (Johann Strobl) rekao je u martu prošle godine u obraćanju akcionarima da ispituje opcije za rusko poslovanje, ali da će donošenje zaključaka potrajati, jer banka nije „kioska sa kobasicama“ koji bi mogao da bude zatvoren preko noći.

  • Jovana24

    20.2.2023 #1 Author

    Haha SAD odredjuje kako ce poslovati austrijska banka…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...