Evropski depozitari profitirali na blokadi ruske imovine

Euroclear upozorava na opasnost od protivmera Moskve

BankeEUVesti

8.2.2023 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Euroclear upozorava na opasnost od protivmera Moskve Euroclear upozorava na opasnost od protivmera Moskve
Finansijska kompanija Euroclear sa sedištem u Briselu navela je u izveštaju za 2022. godinu da je neto profit kompanije uvećan za 162 odsto na... Euroclear upozorava na opasnost od protivmera Moskve

Finansijska kompanija Euroclear sa sedištem u Briselu navela je u izveštaju za 2022. godinu da je neto profit kompanije uvećan za 162 odsto na 1,2 milijarde evra. Od toga 821 milion evra iznosi prihod od kamata od ulaganja u zamrznuta ruska sredstva.

Prema izveštaju, sankcije Rusiji imale su značajan uticaj na infrastrukturu finansijskog tržišta kompanije. Eurclear međutim upozorava, da bi kompanija mogla da se suoči sa poteškoćama u budućnosti zbog ekonomskih protivmera Rusije, prenosi Komersant.

Prema podacima kompanije, do kraja prošle godine bilans stanja Euroclear banke (deo Euroclear grupe) povećan je za 99 milijardi evra u odnosu na 2021. godinu, a iznosio je 124 milijarde evra. Ova sredstva, u skladu sa strategijom banke, uložena su u smanjenje kreditnog rizika.

Operativni profit od početka 2022. godine porastao je za 71 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,7 milijardi evra. Povećanje zarade od 30 odsto po akciji na 211,9 evra odražava povećanje prihoda, navedeno je u izveštaju.

U martu prošle godine, evropski depozitari Euroclear i Clearstream blokirali su račun Ruskog nacionalnog depozita za poravnanje zbog sankcija EU. Prema procenama stručnjaka, ova dva depozitara blokirala su imovinu Rusa vrednu oko 73,5 milijardi evra, od čega 20 odsto čini imovina maloprodajnih investitora.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Moskva uvek ima kec u rukavu..Moskva suzama ne veruje

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2023 #2 Author

    Sta ce tek biti kada budu morali sve da im vrate?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...