Sedmi paket evropskih sankcija Moskvi

Zabrana kupovine ruskog zlata i blokada Sberbanke

EUSvetVesti

21.7.2022 11:45 Autor: Vladimir Jokanović 4

Zabrana kupovine ruskog zlata i blokada Sberbanke Zabrana kupovine ruskog zlata i blokada Sberbanke
Novi, sedmi paket evropskih sankcija protiv Rusije trebalo bi da stupi na snagu 21. jula, najavilo je češko rotirajuće predsedništvo u Savetu EU. Sankcije... Zabrana kupovine ruskog zlata i blokada Sberbanke

Novi, sedmi paket evropskih sankcija protiv Rusije trebalo bi da stupi na snagu 21. jula, najavilo je češko rotirajuće predsedništvo u Savetu EU. Sankcije će biti odobrene u okviru pisane procedure, a početak njihova primene biće moguć nakon objavljivanja u zvaničnom dokumentu EU.

Prema evropskim izvorima i medijskim izveštajima, sedmi paket antiruskih sankcija obuhvata zabranu kupovine zlata iz Rusije i u vidu poluproizvoda i otpada, prenosi TASS. Određene kategorije biće dodate na listu robe i tehnologija dvostruke namene.

Na „crnoj listi“ Evropske unije naći će se još 48 ruskih državljana i organizacija. Sankcije obuhvataju i objašnjena o ograničenjima finansijskog poslovanja. Ovom odlukom biće produžene sve sankcije koje su trenutno na snazi protiv Rusije, koje je EU uvela kako bi kaznila Moskvu za pokretanje vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je sedmi set evropskih sankcija protiv Rusije neadekvatan. „Ovo nije dovoljno i to iskreno govorim svojim partnerima. Rusija mora da oseti mnogo veću cenu za rat da bi je naterali da traži mir“, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sedmi paket sankcija EU je nazvan paket „održavanja i usklađivanja“, jer pored zabrane uvoza ruskog zlata i zamrzavanja imovine Sberbanke, predviđa i ukidanje pojedinih sankcija. Reč je o odmrzavanju računa nekoliko velikih ruskih banaka, što bi trebalo da olakša trgovinu hranom i đubrivom.

  • MAJALG

    21.7.2022 #1 Author

    Da li ovom haosu ima kraja, EU sama sebi nanosi jos vecu stetu svakim novim paketom sankcija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.7.2022 #2 Author

    Kaznjavanjem Rusije kroz sankcije,Evropa sebi kopa bunar…

    Odgovori

  • TINA

    21.7.2022 #3 Author

    Pa to je danas.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    22.7.2022 #4 Author

    Sve će se to vratiti kao bumerang…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...