Zaoštravanje zapadnih sankcija prema Moskvi

Zabrana trgovine ruskim zlatom

BerzaNovacSvetVesti

25.3.2022 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 7

Zabrana trgovine ruskim zlatom Zabrana trgovine ruskim zlatom
Lideri država G7 složili su se da suzbiju sposobnost Rusije da proda svoje zlatne rezerve kako bi podržala vrednost svoje valute i pokušala da... Zabrana trgovine ruskim zlatom

Lideri država G7 složili su se da suzbiju sposobnost Rusije da proda svoje zlatne rezerve kako bi podržala vrednost svoje valute i pokušala da izbegne zapadne finansijske sankcije. Odluka je saopštena na sastanku lidera G7 u sedištu NATO u Briselu.

„Lideri G7 i EU će nastaviti da rade zajedno na otupljivanju sposobnosti Rusije da rasporedi svoje međunarodne rezerve za podršku ruskoj ekonomiji i finansiranje Putinovog rata“, saopštila je Bela kuća, prenosi Financial Times.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da ruske zlatne rezerve verovatno vrede između 100 i 140 milijardi dolara i da postoje znakovi da centralna banka zemlje želi da ih iskoristi za „podupiranje rublje“.

U saopštenju Bele kuće istaknuto je da se jasno stavlja do znanja da je postojećim sankcijama pokrivena svaka transakcija koja uključuje zlato u vezi sa Centralnom bankom Ruske Federacije. Jedna od prvih zapadnih sankcija posle napada Rusije na Ukrajinu prošlog meseca bila je zamrzavanje ruskih deviznih rezervi u vrednosti oko 315 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija SAD naložilo je američkim pojedincima, trgovcima zlatom, distributerima, veletrgovcima, kupcima i finansijskim institucijama da kupuju, prodaju ili omogućavaju transakcije koje uključuju Rusiju i različite strane pod sankcijama, prenosi CBS.

Odluka SAD o blokiranju transakcija ruskog zlata, doneta je zajedno sa saveznicima iz G7 (Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Japan i Kanada) i EU koji će takođe zabraniti transakcije koje uključuju ruske rezerve zlata.

  • FLAME

    25.3.2022 #1 Author

    A evo baš su oštetili Putina. Ako mu je do prodaje zlata (a zašto bi bilo, razlog je bizaran) može on to drugim tokovima sigurno.

    Odgovori

  • TATJANA

    25.3.2022 #3 Author

    Tesko da ce ga tako onemoguciti u bilo kojim planovima

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #4 Author

    Bas ce ovo potreslo Rusiju, sve dok ima Kinu I UEA mogu mirno da spavaju. Tako da ovo sto radi USA nece imati teske posledice po Rusku ekonomiju.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #5 Author

    Baš će da se nasekiraju.

    Odgovori

  • MARE

    27.3.2022 #6 Author

    Gas i dijamanti nisu problem. Ovo je krvava predstava

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #7 Author

    Ne može zlato mogu dijamanti. 😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...