EU bez saglasnosti o sankcijama na ruske energente

Nemačka i Mađarska protiv embarga, Putin naložio da gas plaćaju u rubljama

EUVesti

23.3.2022 14:52 Autor: Vladimir Jokanović 16

Nemačka i Mađarska protiv embarga, Putin naložio da gas plaćaju u rubljama Nemačka i Mađarska protiv embarga, Putin naložio da gas plaćaju u rubljama
Neposredna zabrana uvoza ruskih energenata izazvala bi ekonomsku recesiju u Nemačkoj i širom Evrope, upozorio je u sredu nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz)... Nemačka i Mađarska protiv embarga, Putin naložio da gas plaćaju u rubljama

Neposredna zabrana uvoza ruskih energenata izazvala bi ekonomsku recesiju u Nemačkoj i širom Evrope, upozorio je u sredu nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) u Bundestagu. On je naveo da će Nemačka u dogledno vreme okončati svoju energetsku zavisnost od Rusije, ali nemačka ekonomija nije spremna za trenutno presecanje svih veza. Istovremeno, Rusija će od sada naplaćivati gas koji izvozi u Evropu u rubljama.

„Prekinućemo ovu zavisnost (od ruske nafte, uglja i gasa) što je pre moguće, ali ako bismo to uradili preko noći, značilo bi da bismo gurnuli našu zemlju i celu Evropu u recesiju“, rekao je Šolc, upozoravajući da bi „stotine hiljada radnih mesta bilo ugroženo, čitave industrije bile bi na ivici“, prenosi Politico.

Prema rečima nemačkog kancelara, sankcije su već teško pogodile mnoge građane, i to ne samo na benzinskim pumpama, dodajući da sankcije „ne smeju jače da pogode evropske zemlje nego rusko rukovodstvo“. Šolcovi navodi tumače se kao odlučno odbijanje poziva nekih zemalja EU iz istočne Evrope da se zabrani uvoz ruskih energenata kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

Međutim, Šolc tvrdi da je proces udaljavanja od ruske energetske zavisnosti već počeo. „Kratkoročno, obezbeđujemo dodatne izvore gasa, nafte i uglja. Već u narednim mesecima ćemo diverzifikovati naše izvore snabdevanja“, rekao je on. Nemački kancelar istakao je da je u planu izgradnja novih terminala za tečni gas, kao i proširenje postojećih.

Osim Nemačke, Mađarska se takođe odupire predlogu za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata. „Dogovor o mogućim sankcijama EU protiv ruskih isporuka energenata ili njihovog prekida najverovatnije neće biti postignut“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto (Péter Szijjártó).

„Ušli smo u novu dimenziju ratnog rizika u Ukrajini, zbog čega moramo da preduzmemo oštrije i jasnije korake da obezbedimo mir i bezbednost u Mađarskoj, što je u našem nacionalnom interesu. Nećemo podržati sankcije koje bi mogle da predstavljaju rizik za snabdevanje Mađarske energentima“, naveo je mađarski ministar u Briselu.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak ocenio je da bi globalna tržišta nafte i prirodnog gasa mogla da dožive kolaps u slučaju uvođenja sankcija ruskom energetskom sektoru.

Plaćanje gasa samo u rubljama

Rusija ubuduće neće prihvatati plaćanje za isporuke gasa u dolarima i evrima, već u rubljama, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku vlade. „Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem niz mera za transfer plaćanja. Da počnemo od ovoga, za naš prirodni gas koji se isporučuje u takozvane neprijateljske zemlje, plaćaće se ruskim rubljama“, naveo je Putin, prenosi TASS.

On je precizirao da je planirano da se napuste sve „kompromitovane“ valute. „Želeo bih posebno da istaknem da će Rusija, naravno, nastaviti da isporučuje prirodni gas u skladu sa količinama i cenama, ranije utvrđenim ugovorima“, istakao je ruski predsednik.

  • IVAN

    23.3.2022 #1 Author

    Sa Rusijom nema šale.

    Odgovori

  • SANJA

    23.3.2022 #2 Author

    Neda na sebe,samo da Putin izdrz8,i da se Srbija ne okrene protiv Rusije

    Odgovori

  • GINKO

    23.3.2022 #4 Author

    Samo da putin ostane pri smirenim zivcima, i bice sve ok, inace u suprotnom tesko svima nama.

    Odgovori

    • FLAME

      23.3.2022 #5 Author

      Nama neće ništa to sigurno, a ostali zaista treba da se paze ako poludi.

      Odgovori

  • Lelica

    23.3.2022 #6 Author

    Sve ce biti uredu.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.3.2022 #7 Author

    Kao što reče Solc. Ne bi smeo embargo na ruske energente više da pogodi Evropu nego rusko rukovodstvo, ali to se već desilo.

    Odgovori

  • MARKO7

    23.3.2022 #8 Author

    Pa sa rusima nikada nema šale!

    Odgovori

  • TATJANA

    23.3.2022 #9 Author

    Nisam ni sumnjala da nece preduzeti jos neke mere

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #10 Author

    Počinje Putin polako da uzvraća udarac koji će definitivno Evropu staviti na kolena.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #11 Author

    Na kraju će obični gradjani izvući najdeblji kraj bilo da su iz Evrope ili Rusije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #12 Author

    Samo ih postavlja gde im je mesto…

    Odgovori

  • IRINA

    23.3.2022 #13 Author

    Svako ima svoje uslove a i takva je situacija slozena

    Odgovori

  • STRELAC

    23.3.2022 #14 Author

    Zahvalite Angeli Merkel na ovome.

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2022 #15 Author

    Kako ce svi zazaliti sto su uvodili sankcije Rusiji, mislim da jos to nisu svesni.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #16 Author

    EU nije sposobna da opstane bez ruskog gasa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...