Prema nacrtu dokumenta za evropski samit

EU razmatra sankcije protiv ruskog zlata

EUSvetVesti

22.6.2022 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 9

EU razmatra sankcije protiv ruskog zlata EU razmatra sankcije protiv ruskog zlata
Zlato Rusije moglo bi da postane nova meta evropskih sankcija u okviru sledećeg paketa ograničenja EU, navedeno je u nacrtu predloga pripremljenih za samit... EU razmatra sankcije protiv ruskog zlata

Zlato Rusije moglo bi da postane nova meta evropskih sankcija u okviru sledećeg paketa ograničenja EU, navedeno je u nacrtu predloga pripremljenih za samit EU, koji će biti održan 23. i 24. juna u Briselu.

Prema navodima evropskih zvaničnika, dok novi paket još nije u pripremi, u toku je rad na identifikaciji sektora koji bi mogli biti sankcionisani, a zlato je jedna od mogućih narednih meta, prenosi Komersant, pozivajući se na saznanja agencije Reuters.

Kao jedna od zemalja koje su sugerisale da bi nove sankcije mogle da utiču na zlato je Danska. Izvor upoznat sa proširenjem sankcija naveo je da Evropska komisija razmatra mogućnost dodavanje zlata u sledećoj rundi sankcija.

U novom dokumentu, na koji se poziva britanska agencija, ne pominje se direktno sedmi paket evropskih sankcija, a nacrt predstavlja kompromis različitih težnju. Navodi se da su istočnoevropske i skandinavske zemlje predložile da se odmah uvedu nove sankcije, dok su Nemačka i Holandija sugerisale primenu postojećih mera.

Zlato je jedno od ključnih sredstava Centralne banke Rusije. Nakon početka vojne operacije, oko 300 milijardi dolara zlatne i devizne imovine Banke Rusije zamrznuto je u skladu sa zapadnim sankcijama.

Krajem marta Ministarstvo finansija SAD objavilo je objašnjenje iz koga proizilazi da su sve transakcije zlatom obuhvaćene sankcijama.

Oko polovine ukupnih rezervi Centralne banke Rusije čuva se u zlatu. Proizvođači zlata u Rusiji navode da iako nisu na sankcionom spisku zapadnih zemalja, na njihovo poslovanje uticalo je odbijanje transportnih kompanija da im prevoze opremu.

 • Boba3

  22.6.2022 #1 Author

  Svi protiv Rusa, nerealno

  Odgovori

  • GINKO

   23.6.2022 #2 Author

   Straasno, zato sto su ljubomorni i institucija su za sve

   Odgovori

 • TATJANA

  22.6.2022 #3 Author

  Svako onemogucavanje rada proizvodi i mnoge druge probleme

  Odgovori

 • MAJA

  22.6.2022 #4 Author

  Zasto su Rusi trn u oku

  Odgovori

 • MAJALG

  22.6.2022 #5 Author

  Na sve nacine pokusavaju da ih uniste ali im ne polazi za rukom, nadam se da ce Rusi iz ovoga izaci kao pobednici.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.6.2022 #6 Author

  Jos im je to ostalo za sankcije,i sta ce onda da smisle?!

  Odgovori

 • SNEZANA

  23.6.2022 #7 Author

  Sto bi nas narod rekao,jedna divna izreka,gde ces biciklom na Rusiju…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.6.2022 #8 Author

  Sve mogu ali to da zabrane teško!

  Odgovori

 • MAJA

  25.6.2022 #9 Author

  Samo izmisljaju kako da naskode

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...