Ne popušta pritisak iz Evrope i SAD

Raiffeisen banka prodaje rusku imovinu

BankeNovacSvet

30.3.2023 13:30 Autor: Vladimir Jokanović 4

Raiffeisen banka prodaje rusku imovinu Raiffeisen banka prodaje rusku imovinu
Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) nastojaće da proda ili izdvoji svoju rusku podružnicu iz sistema, saopštila je banka. Banka se našla pod pritiskom EU... Raiffeisen banka prodaje rusku imovinu

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) nastojaće da proda ili izdvoji svoju rusku podružnicu iz sistema, saopštila je banka. Banka se našla pod pritiskom EU i SAD da napusti Rusiju zbog sporovođenja zapadnih finansijskih sankcija protiv Moskve.

„Da bismo zadržali licencu, nastavićemo neke bankarske aktivnosti u Rusiji. Jednostavno ne možemo odmah da prekinemo sve operacije. Zalagaćemo se za moguću prodaju ili izdvajanje ruskog poslovanja“, rekao je generalni direktor RBI Johan Štrobl (Johann Strobl), prenosi Komersant.

On je takođe naveo da je RBI dobila ponudu za moguću zameni sredstava sa Sberbank Europe. Ruska centralna banka saopštila je ranije da nije dobila nikakav zahtev u vezi sa tim.

RBI je potvrdila da će nastaviti da radi na potencijalnim poslovima za dekonsolidaciju Raiffeisen banke u Rusiji i matične strukture. Istovremeno, ruska podružnica nastaviće da obavlja bankarske poslove u skladu sa uslovima licence.

Takođe je saopšteno da će RBI nastaviti da smanjuje poslovnu aktivnost u Rusiji, a to se izražava u smanjenju ukupnog obima poslovanja u stranoj valuti, kao i u smanjenju stope izdavanja kredita.

Podsetimo, Evropska centralna banka zatražila je ranije ovog meseca da se RBI povuče iz Rusije. Pre toga, američka Kancelarija za kontrolu inostrane imovine zatražila je od banke detalje o platnom prometu, kao i o transakcijama određenih ruskih klijenata.

Prema izvorima Financial Timesa, do februara ove godine Raiffeisen banka opslužila je skoro polovinu svih spoljnih plaćanja u Rusiji. Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije uvrstila je, takođe ovog meseca, RBI na listu međunarodnih „sponzora rata“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...