Austrijska banka pod pritiskom Evrope i SAD

ECB traži da Raiffeisen napusti Rusiju

BankeEUSvetVesti

24.3.2023 11:12 Autor: Vladimir Jokanović 9

ECB traži da Raiffeisen napusti Rusiju ECB traži da Raiffeisen napusti Rusiju
Evropska centralna banka (ECB) zatražila je da austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank zatvori svoje poslovanje u Rusiji. Prema navodima neimenovanih izvora, ECB ne zahteva... ECB traži da Raiffeisen napusti Rusiju

Evropska centralna banka (ECB) zatražila je da austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank zatvori svoje poslovanje u Rusiji. Prema navodima neimenovanih izvora, ECB ne zahteva da banka odmah napusti rusko tržište, nego insistira na formiranju akcionog plana za prekid aktivnosti u Rusiji.

Jedan od izvora navodi da bi takav plan mogao da uključi prodaju ili zatvaranje ruske filijale, prenosi Komersant, pozivajući se na Reuters. Međutim, Raiffeisen banka ne namerava da sprovede takav plan. Austrijski zvaničnici smatraju da je reč o nerazumnom mešanju ECB.

Raiffeisen banka saopštila je da je već smanjila kreditiranje u Rusiji, da ubrzava procenu svog poslovanja i da zaista istražuje opcije za „dobro vođen izlazak“ sa ruskog tržišta. Raiffeisen je trenutno najvažnija zapadna banka u Rusiji, koja obrađuje oko četvrtine svih transfera u evrima u Rusiji.

Istovremeno, prema proceni Financial Timesa, „ćerka“ firma Raiffeien Banka International u Rusiji opslužuje 40 do 50 odsto plaćanja Rusije sa drugim zemljama. Takođe, ruska divizija donosi grupi oko polovine svih profita.

Ministarstvo finansija SAD pokrenulo je u februaru istragu protiv austrijske banke u vezi sa njenim poslovanjem u Rusiji. Istog meseca Raiffeisen Bank International ograničila je mrežu u Rusiji na pet banaka. Prema navodima bečkog lista Der Standard, Raiffeisen banka istražuje mogućnost razmene imovine sa Sberbankom Evropa.

 • MAJALG

  24.3.2023 #1 Author

  Naravno da gledaju kako da opstanu na Ruskom trzistu kada im polovina profita proizilazi iz Rusije, a samim tim i likvidnost banke bi bila u pitanju kada bi skroz napustili Rusko trziste.

  Odgovori

 • ZVE84

  25.3.2023 #2 Author

  Vrlo dobro znamo šta Rusija donosi bankama…. Dobro će se zamisliti pre nego što pristanu na ovu ucenu.

  Odgovori

  • DANIJELA

   26.3.2023 #3 Author

   Naravno. Bolje dobro da razmisle sta gube a sta dobijaju.

   Odgovori

 • GOCA BG

  25.3.2023 #4 Author

  Nazalost ucene su od prvog dana kada je poceo rat u Ukrajini…

  Odgovori

 • VILENJAK

  26.3.2023 #5 Author

  Samo njima na štetu to ide, Rusiji ne.

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #6 Author

  Ucene su odavno

  Odgovori

 • FRUIT04

  26.3.2023 #7 Author

  Bas se preteruje sa ucenama

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  26.3.2023 #8 Author

  Situacija ozbiljna

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.3.2023 #9 Author

  EU na sve načine želi da uzvrtati udarac Rusiji.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.