Nedostaje pravni osnov za zaplenu

EK predlaže konfiskaciju ruske imovine

EUVesti

30.11.2022 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

EK predlaže konfiskaciju ruske imovine EK predlaže konfiskaciju ruske imovine
Evropska komisija predložila je u sredu konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi kaznila Moskvu za pokretanje rata u Ukrajini, saopštila je predsednica... EK predlaže konfiskaciju ruske imovine

Evropska komisija predložila je u sredu konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi kaznila Moskvu za pokretanje rata u Ukrajini, saopštila je predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). EK istražuje sa partnerima pravne mogućnosti da ruskom imovinom kompenzuje štetu Kijevu.

Zvaničnici u EU, SAD i drugim zapadnim zemljama već mesecima raspravljaju o tome kako da legalno zaplene rusku imovinu u inostranstvu, državnu i privatnu, koja je zamrznuta zbog sankcija, prenosi Reuters. Problem je što je u većini zemalja EU oduzimanje zamrznute imovine moguće samo u slučaju krivične presude.

Takođe, teško je zapleniti ili zamrznuti imovinu ruskih građana sa crne liste, jer je u mnogim slučajevima ona registrovana na članove njihovih porodica ili na neka druga lica. Rusija navodi da je zamrzavanje rezervi njene centralne banke i imovine njenih građana nezakonito.

„Blokirali smo 300 milijardi evra rezervi ruske centralne banke i zamrznuli smo 19 milijardi evra novca ruskih oligarha“, rekla je Fon der Lajen. Ona je navela da bi kratkoročno EU i njeni partneri mogli da upravljaju sredstvima i da ih investiraju, a prihod bi išao Ukrajini za nadonadu štete izazvane ratom.

Prema njenim rečima, EU će sa partnerima raditi na postizanju međunarodnog sporazuma i pronalaženju pravnih načina da se do toga dođe. One je istakla da EU predlaže osnivanje specijalizovanog suda uz podršku UN „kako bi se istražio i procesuirao ruski zločin agresije“.

  • GOCA BG

    30.11.2022 #1 Author

    Nedostaje pravni osnov za konfiksaciju,cisto sumnjam da ce uspeti u ovoj nameri…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...