EU zaoštrava restriktivne mere protiv Rusije

Zaobilaženje sankcija biće krivično delo

EU

29.11.2022 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zaobilaženje sankcija biće krivično delo Zaobilaženje sankcija biće krivično delo
Savet EU odobrio je odluku da se zaobilaženje sankcija uvrsti na listu krivičnih dela. EU sada mora da pripremi definiciju krivičnih dela i kazni... Zaobilaženje sankcija biće krivično delo

Savet EU odobrio je odluku da se zaobilaženje sankcija uvrsti na listu krivičnih dela. EU sada mora da pripremi definiciju krivičnih dela i kazni za kršenje restriktivnih mera, a ovaj projekat će potom biti podnet na raspravu Savetu EU i Evropskom parlamentu.

„EU je usvojila do sada nezabeleženi broj sankcija protiv ruske ekonomije i lišila je mogućnosti da nastavi agresiju (na Ukrajinu). Njihova implementacija zahteva zajednički napor da bi bila uspešna, a današnja odluka je važno sredstvo zaustavljanja bilo kakvih pokušaja zaobilaženja ovih mera“, rekao je Pavel Blažek, ministar pravde Češke, koja predsedava EU, prenosi Komersant.

Očekuje se da će Evropska komisija do kraja nedelje podneti predlog direktive koja sadrži pravila o krivičnim delima i kaznama, kako bi se „brzo krenulo“ u suprotstavljanje zaobilaženju sankcija, prenosi Euronews. EU je do sada uvela osam paketa sankcija protiv Rusije kojima se zabranjuje uvoz velikog broja sirovina i proizvoda, uključujući tehnologiju koja se može koristiti u vojne svrhe.

EK takođe želi da legalizuje konfiskaciju zamrznute ruske imovine i već radi na izmenama i dopunama zakona o sankcijama. I kršenje sankcija može biti uključeno u spisak krivičnih dela koja dozvoljavaju oduzimanje imovine. Za sada su to korupcija i pranje novca. Do sada samo mali broj zemalja članica EU, kao što je Nemačka, ima pravilo o kažnjivosti zaobilaženja sankcija.

  • TATJANA

    30.11.2022 #1 Author

    Boze dragi, sad ce da menjaju zakon i definicije da bi pokušali da sprovedu u delo ono što ni na jedan način nisu u mogucnosti da urade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...