EU osuđuje napade na ukrajinsku infrastrukturu

Fon der Lajen najavila deveti paket antiruskih sankcija

EUSvetVesti

25.11.2022 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fon der Lajen najavila deveti paket antiruskih sankcija Fon der Lajen najavila deveti paket antiruskih sankcija
Evropska unija nastavlja sa uvođenjem devetog paketa sankcija Rusiji kao odgovor na njen napad na Ukrajinu, izjavila je predsednca Evropske komisije Ursula fon der... Fon der Lajen najavila deveti paket antiruskih sankcija

Evropska unija nastavlja sa uvođenjem devetog paketa sankcija Rusiji kao odgovor na njen napad na Ukrajinu, izjavila je predsednca Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) koja je u četvrtak boravila u poseti Finskoj.

„Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde je boli, što će još više otupiti njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija“, rekla je Fon der Lajen, prenosi Reuters.

Ona je navela da je uverena da će uskoro biti odobreno globalno ograničenje cena ruske nafte sa G7 i drugim velikim partnerima, kao i da EU neće mirovati dok Ukrajina ne odnese prevagu u ratu. Predsednica EK nije precizirala koje mere bi mogao da sadrži novi, deveti paket evropskih antiruskih sankcija.

Na zajednilkoj konferenciji za novinare sa premijerkama Finske i Estonije, Fon der Lajen je ocenila da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao što je snabdevanje električnom energijom, ratni zločin. Ona je dodala da će EU stajati uz Ukrajinu u teškim vremenima koliko god je potrebno.

Evropski parlament proglasio je u sredu Rusiju državom sponzorom terorizma, tvrdeći da su njeni vojni udari na ukrajinske civilne ciljeve, kao što su energetska infrastruktura, bolnice, škole i skloništa, kršenje međunarodnog prava. Evropski parlament pozvao je gradove u Evropi da doniraju Ukrajini generatore za proizvodnju struje.

Rusko Ministarstvo odbrane istaklo je da ruska vojska nije izvršila nijedan napad na ciljeve u Kijevu, koji je bez struje, već da su sve eksplozije u glavnim gradu Ukrajine rezultat tamošnje protivvazdušne odbrane, prenosi Advance. Ministarstvo tvrdi da je ruska vojska izvršila napade visokopreciznim oružjem dugog dometa.

  • MAJALG

    26.11.2022 #1 Author

    Evropa samo uvodi sankcije a sve vise tone, koliko je svet izmanipulisan prvo sa koronom, a sada i sa ovim ratom.

    Odgovori

  • TATJANA

    26.11.2022 #2 Author

    Ma vidim bas se svi usrecise ovm merama do sad

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...