Poljska i baltičke zemlje predlažu još oštrije kažnjavanje Rusije

Hoće li biti devetog paketa sankcija EU?

EUSvet

22.11.2022 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 3

Hoće li biti devetog paketa sankcija EU? Hoće li biti devetog paketa sankcija EU?
Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se zalažu za oštrije i brže sankcije Evropske unije protiv Rusije od početka rata u Ukrajini, guraju druge... Hoće li biti devetog paketa sankcija EU?

Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se zalažu za oštrije i brže sankcije Evropske unije protiv Rusije od početka rata u Ukrajini, guraju druge evropske zemlje i Evropsku komisiju da se istovremeno dogovore oko gornje granice cene nafte i deveti paket sankcija EU protiv Moskve.

U neformalnim konsultacijama evropskih ambasadora i EK, još nije pokrenuto pitanje devetog paketa sankcija, prenosi Politico. Ostale diplomate, navodno nisu oduševljene idejom pomenute četiri zemlje da povežu gornju cene nafte sa novim sankcijama, tvrdeći da paket nije spreman i da bi njihovo povezivanje samo otežalo stvari.

Prema rečima neimenovanih zvaničnika EU, u predlogu novog paketa predviđeno je sankcionisanje pojedinaca. Među njima su ruski zvaničnici, propagandisti, rukovodioci i druge ličnosti koje podržavaju režim ruskog predsednika Vladimira Putina. Zemlje EU predložile su duge liste imena, a stručnjaci EK trenutno proveravaju da li navedene osobe mogu biti povezane sa ratom u Ukrajini.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju EU da proglasi rusku paramilitarnu grupu Wagner za terorističku organizaciju. Privatna plaćenička vojska ranije je bila uključena u ruska vojna dejstva u Siriji i drugim zemljama, a sada deluje u Ukrajini. Evropski poslanici tvrde da grupa Wagner krši međunarodno pravo u Ukrajini.

Foto: Pixabay

Deveti paket, trebalo bi prema inicijativi Poljske i baltičkih država da uključi i embargo na trgovinu ruskim dijamantima. Pomenute zemlje se zalažu da deveti paket sankcija bude uveden do kraja tekuće godine. SAD i Velika Britanija već su sankcionisale uvoz neindustrijskih dijamanata iz Rusije, a u EU dijamantima iz Rusije najviše trguje Belgija.

Evropska unija treba da se fokusira ne na usvajanje devetog paketa sankcija protiv Rusije, već na rešavanje posledica prethodnih osam, koje su nanele izuzetnu štetu evropskim ekonomijama, izjavio je prošle nedelje mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, preneo je TASS.

„Sankcije definitivno ne funkcionišu. Do sada su sankcije više štetile onima koji su ih uveli nego onima protiv kojih su uvedene. Mislim da je sada vreme da se preispita cela politika sankcija i da se ne bavimo devetim paketom sankcija, nego onim do čega je prethodnih osam dovelo Evropu“, naveo je Sijarto. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je protiv Rusije uvedeno 11.000 sankcija, ali da one nisu dale rezultat.

U međuvremenu, pokušaji Rusije da u međunarodnim plaćanjima koristi sopstveni platni sistem Mir, kao alternativu sankcionisanim sistemima Visa i Mastercard, nailaze na sve više prepreka. Od devet država koje su sa Rusijom potpisale ugovor o korišćenju sistema Mir, šest je odustalo u poslednja dva meseca zbog upozorenja Ministarstva finansija SAD da će sankcionisati svakoga ko omogućava ili podržava upotrebu ruskog sistema plaćanja, prenosi Bloomberg.

Zapadne zemlje pojačale su sankcije prema Rusiji od početka rata u Ukrajini. Poremećaji u lancima snabdevanja doveli su do rasta cena goriva i hrane širom EU i u SAD, dovodeći inflaciju do rekordnih nivoa i uzrokujući značajan porast troškova života.

  • GOCA BG

    22.11.2022 #1 Author

    Sankcije Rusiji su donele najvecu stetu u ekonomiji svih tih zemalja,sa devetim paketom koji smisljaju,samo ce sebi da naude…

    Odgovori

  • IVAN

    22.11.2022 #2 Author

    Vrse pritiske i nasoj zemlji da uvedemo sankcije rusiji

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.11.2022 #3 Author

    Ubode sankcije koje nikada ne pogađaju cilj. Ispašta običan gradjanin

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...