Usvojeno je propisivanje maksimalne cene ruske nafte, ali njen iznos još uvek nije poznat

Osmi paket sankcija Rusiji uz ustupke za Maltu, Kipar i Grčku

EUSrbijaSvetVesti

5.10.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Osmi paket sankcija Rusiji uz ustupke za Maltu, Kipar i Grčku Osmi paket sankcija Rusiji uz ustupke za Maltu, Kipar i Grčku
Predstavnici zemalja Evropske unije su postigli politički dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji, uključujući ograničenje cene nafte, čemu se ranije protivilo nekoliko država članica... Osmi paket sankcija Rusiji uz ustupke za Maltu, Kipar i Grčku

Predstavnici zemalja Evropske unije su postigli politički dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji, uključujući ograničenje cene nafte, čemu se ranije protivilo nekoliko država članica koje imaju izlazak na more.

Nacrt mera dogovorenih u utorak, koji će činiti osmi paket sankcija otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, obezbediće pravni osnov za određivanje gornje granice cena, koju su prethodno dogovorile zemlje G7.

Dan ranije, u ponedeljak, nekoliko zemalja članica EU i dalje je bilo zabrinuto zbog ekonomskih posledica određivanja maksimalne cene nafte, a odbijanje država članica sa velikim brodarskim industrijama ostala je jedina prepreka za postizanje saglasnosti.

Kako je ranije izvestio Euractiv, sankcije će dodati zabranu isporuke ruske nafte, ali će uključiti izuzeće za naftu čija je cena na nivou ili ispod nivoa koji su odredile države G7.

Prema diplomatama EU, Malta, Grčka i Kipar bi trebalo da dobiju značajne ustupke, uključujući procenu uticaja koja će biti napravljena pre nego što gornje granice cena stupe na snagu.

Ovo bi takođe uključivalo sistem praćenja od strane Evropske komisije koji bi procenjivao prakse zaobilaženja, kao što je ponovno postavljanje zastave na plovila, rekle su diplomate EU, gde bi, ako bi izvršna vlast EU utvrdila „značajan gubitak posla” zbog izbegavanja mera, bile predložene kontra-mere ublažavanja za pogođenu zemlju kako bi se izbegle negativne posledice.

“To je neka vrsta kočnice u slučaju nužde“, rekao je jedan diplomata EU, priznajući da bi to takođe moglo da znači da bi država članica mogla da stavi veto na ograničenje cena ako je procena uticaja negativna.

Još uvek nema međunarodne odluke o krajnjoj ceni ili rasponu cena budućeg ograničenja, iako su SAD nagovestile da će ona biti doneta za nekoliko nedelja u okviru G7.

  • GOCA BG

    5.10.2022 #1 Author

    Sve sto mogu ce uraditi kako bi oslabili Rusiju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...