Kompromisni amandman o pregovorima

Napredak prema članstvu u EU kada Beograd uvede sankcije Moskvi

EUSrbijaVesti

29.9.2022 13:11 Autor: Vladimir Jokanović 8

Napredak prema članstvu u EU kada Beograd uvede sankcije Moskvi Napredak prema članstvu u EU kada Beograd uvede sankcije Moskvi
Najveće političke grupe u Evropskom parlamentu dogovorile su se da unesu kompromisni amandman na nacrt izveštaja o strategiji proširenja Evropske unije, u kojem se... Napredak prema članstvu u EU kada Beograd uvede sankcije Moskvi

Najveće političke grupe u Evropskom parlamentu dogovorile su se da unesu kompromisni amandman na nacrt izveštaja o strategiji proširenja Evropske unije, u kojem se predlaže prekid pregovora sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji.

Tekst amandmana je blaži u odnosu na ono što piše predlogu izveštaja i u njemu se ne pominje prekid pregovora sa Srbijom, prenosi Danas, pozivajući se na Novu.rs. O nacrtu izveštaja o strategiji proširenja raspravljaće Spoljnopolitički odbor EP 13. oktobra, a glasanje će verovatno biti održano u novembru.

Poslanici EP imaju pravo da podnose amandmane, a četiri najveće političke parlamentarne grupe, socijaldemokrate, zeleni, liberali i naprednjaci usaglasili su kompromisni amandman koji se odnosi na Srbiju i za koji se pretpostavlja da će biti usvojen.


Do tada će evroposlanici moći da podnose amandmane, a kako saznaje Nova.rs, četiri najveće grupacije u EP – socijalisti i demokrate, zeleni, liberali i narodnjaci napravili su kompromisni amandman koji se odnosi na Srbiju i on bi trebalo da bude usvojen.

„Unaprediti pristupne pregovore sa Srbijom, samo ako se ona bude uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije i ako ostvari značajan napredak u reformama vezanim za proces proširivanja“, navedeno je u amandmanu.

Iako se ne pominje mogućnost prekida pregovora, napredak ka EU uslovljen je uvođenjem sankcija Rusiji. Zeleni i socijaldemokrate pokrenule su pitanje nastavka pristupnih pregovora sa Srbijom ako se ne uskladi sa antiruskim sankcijama, tražeći da to uđe u naredni izveštaj EU o proširenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...