Sumnja se da su curenja u dva gasovoda posledica sabotaže

Gas u Evropi poskupeo 12 odsto

EUVesti

27.9.2022 16:02 Autor: Vladimir Jokanović 7

Gas u Evropi poskupeo 12 odsto Gas u Evropi poskupeo 12 odsto
Gas u Evropi poskupeo je u utorak za 12 odsto iznad 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima londonske ICE berze. Cena se... Gas u Evropi poskupeo 12 odsto

Gas u Evropi poskupeo je u utorak za 12 odsto iznad 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima londonske ICE berze. Cena se popela do maksimalnih 1.936 dolara za hiljadu kubnih metara, a na početku trgovanja u utorak bila je 1.756 dolara.

Cene gasa rastu već četvrti mesec zaredom, a najnovije poskupljenje usledilo je nakon što je otkriveno curenje gasa na oba gasovoda Severnog toka u Baltičkom moru. Najpre je otkriven pad pritiska u cevima „Severnog toka 2“, a zatim je registrovanje curenje gasa na „Severnom toku 1“.

Zvaničnici Danske, Nemačke i Poljske, signalizirali su da su veoma sumnjiva curenja na dva ruska gasovoda u Baltičkom moru u isto vreme, što govori da je to verovatno rezultat sabotaže, prenosi Financial Times. Danska premijerka Mete Frederiksen (Mette Frederiksen) navela je da postoje tri curenja, kao i da je teško zamisliti da je to slučajno.

Nemački zvaničnici saopštili su da postoji zabrinutost Berlina da bi iznenadni gubitak pritiska u oba gasovoda mogao da bude rezultat „ciljanog napada“ na evropsku gasnu infrastrukturu. Neimenovani izvor agencije Reuters rekao je da „postoje indicije da je ovo namerni udar“. On je dodao da je prerano za zaključke, ali da se mora postaviti pitanje – ko profitira od toga?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je sa za sada ne može biti odbačena nijedna mogućnost, pa tako ni mogućnost da je reč o sabotaži.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...