EU se okreće centralnoj Aziji

Borelj za nove transportne koridore koji zaobilaze Rusiju

EU

21.11.2022 12:18 Autor: Vladimir Jokanović 1

Borelj za nove transportne koridore koji zaobilaze Rusiju Borelj za nove transportne koridore koji zaobilaze Rusiju
Evropska unija treba da produbi saradnju sa centralnom Azijom, ocenio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).... Borelj za nove transportne koridore koji zaobilaze Rusiju

Evropska unija treba da produbi saradnju sa centralnom Azijom, ocenio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell). Prema njegovim rečima neophodno je iskoristiti potencijal regiona u snabdevanju energentima, uvozu ključnih sirovina i novim transportnim koridorima koji zaobilaze Rusiju.

Borel je naveo da veruje da Rusija i Kina nastavljaju da igraju vodeću ulogu u centralnoj Aziji, ali istovremeno zemlje ovog regiona pokušavaju da diverzifikuju odnose i pronađu odgovarajućeg partnera u EU, prenosi Komersant.

„Kao EU, očigledno imamo interes da iskoristimo ove promene i produbimo veze sa regionom. Da iskoristimo njegov ogroman potencijal koji se ogleda u snabdevanju energijom, kritičnim sirovinama i transportnim koridorima nezavisnim od Rusije“, rekao je Borelj nakon posete centralnoj Aziji.

On je istakao da je tokom posete regionu naveo da EU prednjači po investicijama u zemljama centralne Azije, gde su evropske zemlje uložile 105 milijardi evra u poslednjih 10 godina. U izjavi za Euractiv, Borelj je ocenio da EU mora da izbegne stvaranje novih „zavisnosti“ u novim partnerstvima i ponavljanje grešaka iz odnosa sa Rusijom i Kinom.

EU mora da „prestane da koncentriše zalihe sirovina i robe na jednog jedinog snabdevača, to je lekcija koju smo naučili iz ove gasne krize“, rekao je šef evropske diplomatije. On je naglasio da su Evropi potreban izbalansiran pristup i prilagođavanje. Kao primer brzog prilagođavanja Borelj je naveo da je EU smanjila zavisnost od ruskog gasa sa 40 na sedam odsto.

  • GOCA BG

    21.11.2022 #1 Author

    Svi traze nacin da se snadbevaju iz drugih regiona,samo sto je i cena mnogo veca…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...