Šef evropske diplomatije o visokim cenama hrane i đubriva

Borelj: EU spremna da modifikuje sankcije

EUSvetVesti

27.7.2022 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Borelj: EU spremna da modifikuje sankcije Borelj: EU spremna da modifikuje sankcije
Visoki predstavnik Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da sankcije Rusiji „nisu krive za visoke cene hrane... Borelj: EU spremna da modifikuje sankcije

Visoki predstavnik Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da sankcije Rusiji „nisu krive za visoke cene hrane i đubriva“. Ipak, prema njegovim rečima, EU je otvorena za mogućnost da ih modifikuje ako one imaju „indirektan efekat“ na tržištima.

On je ocenio da postoje ekonomski akteri koji „preteruju“, kao i da je uvoz pšenice i đubriva nije otežan usled sankcija EU zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi španska agencija EFE. „Ako postoji neki fenomen koji utiče na taj ruski izvoz, naravno da ćemo ga proučiti i eliminisati“, poručio je Borelj.

Visoki evropski zvaničnik upozorio je da je „ruski narativ“ pokušaj „da se svetu predstavi“ da evropske sankcije uzrokuju visoke cene hrane i energenata, ali je insistirao da sankcije koje predlaže EU „izričito isključuju hranu i đubrivo“.

„Ne možemo da dozvolimo da Rusija svaljuje krivicu na sankcije, ali ako se dešavaju takve stvari koje bi mogle da imaju indirektne posledice, nema sumnje da ćemo upozoriti operatere da se takve stvari ne dešavaju“, naveo je šef evropske diplomatije.

S tim u vezi, on je rekao da sankcije Rusiji nisu imale reprekusije na cenu energenata i dodao da je, od kada su uvedene, „cena opala“. Cene energenata „ostaju visoke“ jer su porasle u januaru, pre nego što je započela ruska vojna intervencija u Ukrajini, objasnio je Borelj.

On je istakao da sankcije „sigurno imaju efekta“ iako ne trenutno, uprkos „glasovima koji se razlikuju“ od te politike, a Rusija će „uvideti da je pogođena“ u najkritičnijim sektorima, kao što je tehnološki.

Sankcije „neće dovesti do toga da se rat završi sutra“, naglasio je Borelj, ali „morate nastaviti da vršite pritisak“ na vladu u Moskvi da zaustavi invaziju i druge vojne akcije, naglasio je Borelj. „Moramo da stavimo svoje karte na sto“, zaključio je visoki zvaničnik EU.

  • roka

    27.7.2022 #1 Author

    modifikujte … nagore !!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...