Proširenje sastava akcionara Nove razvojne banke

Alžir podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u

BankeSvetVesti

24.7.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alžir podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u Alžir podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u
Alžir je podneo zbanični zahtev za članstvo u organizaciji BRIKS, kao i zahtev za ulazak u sastav akcionara Nove razvojne banke (NDB) koju su... Alžir podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u

Alžir je podneo zbanični zahtev za članstvo u organizaciji BRIKS, kao i zahtev za ulazak u sastav akcionara Nove razvojne banke (NDB) koju su formirale zemlje BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, saopštio je predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun.

Tebun je prošle nedelje boravio u Kini gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom, prenosi B92 pozivajući se na portal An-Nahar.

„Alžir je kandidat za akcionara banke BDB sa očekivanim udelom od 1,5 milijardi dolara“, rekao je predsednik te zemlje. Tebun je istakao da su odnosi Kine i Alžira veoma dobri.

„Alžir je zadovoljan svojim odnosima sa Kinom, jednom od prijateljskih zemalja koja je pomogla Alžiru u njegovom razvoju nakon sticanja nezavisnosti“ od Francuske 1962. godine, naveo je Tebun.

On je istakao da Alžir radi na realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom u svim oblastima i da dve zemlje planiraju da uspostave alžirsko-kinesko partnerstvo u oblasti svemirskih istraživanja, u oblasti železnice i u rudarskom sektoru.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je prošlog meseca najavio da želi da prisustvuje samitu BRIKS-a u avgustu, ipak neće biti pozvan na sastanak. On je zatražio pozivnicu od predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose (Cyril Ramaphosa), domaćina samita, ali nije je dobio, pre svega zbog protivljenja Rusije.

Kabinet predsednika Ramafose saopštio je prošle nedelje da će Rusiju na samitu, koji će biti održan u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsednik Vladimir Putin neće putovati na samit zbog poternice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) iz Haga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...