Francuski predsednik zatražio poziv za učešće na samitu u Južnoj Africi

Makron bi da se pridruži liderima BRICS-a

EUSvet

15.6.2023 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Makron bi da se pridruži liderima BRICS-a Makron bi da se pridruži liderima BRICS-a
Pariz treba da objasni zašto francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) želi da prisustvuje samitu zemalja BRICS-a, budući da Francuska nije član ove organizacije,... Makron bi da se pridruži liderima BRICS-a

Pariz treba da objasni zašto francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) želi da prisustvuje samitu zemalja BRICS-a, budući da Francuska nije član ove organizacije, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Francuski list L’Opinion objavio je ranije ove nedelje, pozivajući se na izvore u Jelisejskoj palati, da je Makron zatražio od predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose (Cyril Ramaphosa), domaćina samita, pozivnicu za prisustvo samitu u avgustu.

Južna Afrika još nije odlučila da li će dozvoliti učešće liderima zemalja koje nisu članice organizacije BRICS, naveli su neimenovani izvori. Zaharova je navela da bi bilo dobro ako bi Pariz objasnio da li želi učešće na samitu kao pokušaj uspostavljanja kontakata ili mu je cilj da bude svojevrstan „Trojanski konj“, preneo je Sputnik.

Prema nekim izvorima Makron želi da razgovara o prihvatanju nove zajedničke valute zemalja BRICS i kineskog juana umesto američkog dolara. Izvori podsećaju da je Makron jedini zapadni lider koji se javno zalagao za napuštanje zavisnosti od američkog dolara.

Prema rečima pomoćnika predsednika Rusije Jurija Ušakova, Kremlj nije upoznat sa planovima Makrona da učestvuje na samitu, ali da je odluka o tome na organizatorima skupa. On je naveo da će većina afričkih lidera biti pozvana na samit.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...