prehrambeni proizvođači prave dodatan profit

Makron očekuje visoke cene hrane do kraja leta

EUVesti

24.4.2023 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Makron očekuje visoke cene hrane do kraja leta Makron očekuje visoke cene hrane do kraja leta
Inflacija cena hrane će nastaviti da pogađa francuske potrošače do jeseni, rekao je predsednik zemlje Emanuel Makron (Emmanuel Macron), dok vlada nastoji da suzbije... Makron očekuje visoke cene hrane do kraja leta

Inflacija cena hrane će nastaviti da pogađa francuske potrošače do jeseni, rekao je predsednik zemlje Emanuel Makron (Emmanuel Macron), dok vlada nastoji da suzbije visoke marže velikih prehrambenih kompanija.

“Biću iskren, cene hrane će biti visoke do kraja leta“, rekao je Makron u intervjuu listu Le Parisien objavljenom u nedelju uveče.

Makron je dodao da bi pregovori sa velikim prehrambenim kompanijama mogli biti ponovo otvoreni „u određenom trenutku“, piše Bloomberg.

Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) ranije ove nedelje pozvao je kompanije da ponovo pregovaraju sa trgovcima na malo kako bi preneli niže troškove na potrošače ili se suočili sa oštrijim merama vlade.

Najgora kriza troškova života u jednoj generaciji predstavlja dodatni pritisak na Makrona, koji se već suočava sa masovnim protestima zbog njegove odluke da progura penzionu reformu u francusko zakonodavstvo.

U Francuskoj je cena pripremanja tradicionalnog jela “coq-au-vin” porasla za 15,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je iznad procenjene inflacije, prema Bloomberg-ovom indeksu cena hrane u drugoj po veličini ekonomiji EU.

  • MAJA

    24.4.2023 #1 Author

    Pa kod njih se trenutno izdvaja otprilike 16 % za hranu a kod nas preko 30

    Odgovori

  • SLAVICA

    10.12.2023 #2 Author

    A sta AV ocekuje? 🤣

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...