U susret Samitu u Johanesburgu

Da li će zemlje BRIKS postati razvijene kao članice G7?

AnalizaSvetU fokusu

14.8.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Da li će zemlje BRIKS postati razvijene kao članice G7? Da li će zemlje BRIKS postati razvijene kao članice G7?
Članice BRIKS-a već su premašile četvrtinu međusobne razmene u nacionalnim valutama, cilj im je da u naredne tri godine, ona dostigne trećinu, a pitanje... Da li će zemlje BRIKS postati razvijene kao članice G7?

Članice BRIKS-a već su premašile četvrtinu međusobne razmene u nacionalnim valutama, cilj im je da u naredne tri godine, ona dostigne trećinu, a pitanje je mogu li te ekonomije da se saglase oko alternative za korišćenje američkog dolara, piše RTS u susret Samitu zemalja članica BRIKS u Johanesburgu.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i predsedavajuća Južna Afrika, okupljaju se u Johanesburgu da razmotre zahteve za članstvo 22 države, među kojima su i Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Saudijska Arabija i Iran.

Kada je reč o korišćenju dolara, profesorka Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka smatra da neka druga valuta neće zameniti dolar jer, kako kaže za RTS, pomenute države nemaju zajedničku monetarnu politiku i usklađenost pravnih i ekonomskih politika.

„Ali radi se na digitalnoj ili obračunskoj valuti i predlozi su da ona ima zlatno pokriće“, rekla je Mitrović.

Na pitanje mogu li zemlje BRIKS da „nadjačaju“ G7, ekonomista Mihailo Gajić odgovara da zemlje G7, iako su razvijene i imaju visok dohodak, beleže nisku stopu ekonomskog rasta dok se, sa druge strane, zemlje u razvoju iako nisu bogate razvijaju brže, tako da se postavlja pitanje da li će one u jednom trenutku uspeti da dostignu dohodak razvijenih zemalja poput Nemačke, Kanade i SAD.

Stefan Vladisavljević iz Fondacije BFPE istakao je da BRIKS, osim kontrateže zapadnim narativima, predstavlja i tržišta sa više milijardi ljudi, ali da je pravi „džin“ u tom klubu – Kina.

„Dve decenije imamo uspon globalnog juga, ali je najveći deo tog prosperiteta zabeležen u Kini, tako da je ona neka vrsta sile koja vuče u tom domenu. Iako nama deluje da je to zamena za zapadne investicije, sve te zemlje ne prekidaju veze sa zapadnim ekonomijama“, zaključio je u izjavi za RTS ekonomista Mihailo Gajić.

  • tamara71

    14.8.2023 #1 Author

    Kina sa BRIKSom ozbiljno ugrozava dolar, koji je osim vojske sve sto Amerika ima, samo da ne bude rata kao sto obicno biva kroz istoriju kada se menja svetski poredak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...