Virtuelni samit ŠOS-a

Si pozvao na povećanje trgovine u nacionalnim valutama

SvetVesti

4.7.2023 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Si pozvao na povećanje trgovine u nacionalnim valutama Si pozvao na povećanje trgovine u nacionalnim valutama
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na povećanje udela nacionalnih valuta u trgovinskim obračunima između zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Tokom obraćanja učesnicima... Si pozvao na povećanje trgovine u nacionalnim valutama

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na povećanje udela nacionalnih valuta u trgovinskim obračunima između zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Tokom obraćanja učesnicima 23. sastanka Saveta šefova država ŠOS-a, Si je pozvao i na poštovanje međusobnih ključnih interesa i suprotstavljanje pokušajima podsticanja novog hladnog rata.

“Moramo samostalno da razvijamo spoljnu politiku zasnovanu na zajedničkim i dugoročnim interesima našeg regiona. Moramo da ostanemo na oprezu protiv pokušaja spolja da podstaknemo novi hladni rat i izazovemo blokovsku konfrontaciju u našem regionu, da se kategorički suprotstavimo pokušajima mešanja spolja i inspirisanju obojenih revolucija pod bilo kojim izgovorom”, rekao je Si, prenosi Komersant, pozivajući se na TASS.

Ruski premijer Mihail Mišustin naveo je nedavno na sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćijangom da je obim trgovine između dve zemlje porastao za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 52 miijarde dolara, kao i da se 70 odsto prekogranične trgovine između Kine i Rusije plaća u juanima, odnosno rubljama.

U Nju Delhiju se u virtuelnom format održava 23. samit Saveta šefova država ŠOS-a, a nakon zasedanja Iran će biti zvanično primljen u ovu organizaciju. Države članice ŠOS-a takođe će ozvaničiti memorandum o prijemu Belorusije u članstvo organizacije. ŠOS trenutno uključuje osam zemalja, Rusiju, Indiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...