Širi se evroazijski političko-ekonomski blok

Saudijska Arabija pristupa Šangajskoj organizaciji za saradnju

SvetU fokusu

30.3.2023 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 2

Saudijska Arabija pristupa Šangajskoj organizaciji za saradnju Saudijska Arabija pristupa Šangajskoj organizaciji za saradnju
Savet ministara Saudijske Arabije na čelu sa kraljem Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom odobrio je odluku o pridruživanju Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). To... Saudijska Arabija pristupa Šangajskoj organizaciji za saradnju

Savet ministara Saudijske Arabije na čelu sa kraljem Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom odobrio je odluku o pridruživanju Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). To potvrđuje da Rijad gradi dugoročno partnerstvo sa Kinom uprkos bezbednosnim zabrinutostima SAD.

Savet ministara odobrio je memorandum o davanju kraljevini statusa partnera u dijalogu u ŠOS-u, prenosi Reuters, pozivajući se na saudijsku državnu agenciju SPA. ŠOS je politička, ekonomska i bezbednosna unija zemalja koje obuhvataju veći deo Evroazije, uključujući Kinu, Indiju i Rusiju.

O pridruživanju Rijada ovoj organizaciji bilo je reči tokom posete kineskog predsednika Si Đinpiga Saudijskoj Arabiji u decembru prošle godine. Status partnera u dijalogu je međukorak u integraciji pre nego što Saudijska Arabija bude stekla punopravno članstvo u srednjem roku.

Odluci o pristupanju Saudijske Arabije ŠOS-u prethodila je objava najveće svetske naftne kompanije Saudi Aramco koja je povećala investicije u Kini za više milijardi dolara i preuzela udeo u privatnoj petrohemijskoj grupi na severoistoku Kine.

Jačanje veza Rijada sa Pekingom izazvalo je zabrinutost Vašingtona, njegovog dugogodišnjeg saveznika. SAD tvrde da pokušaji Kine da izvrši uticaj širom sveta neće promeniti američku politiku prema Bliskom istoku.

Iran je prošle godine takođe pristupio organizaciji i potpisao dokumente za punopravno članstvo, dok je Kina ranije ovog meseca posredovala u obnavljanju diplomatskih veza između Teherana i Rijada. Zemlje ŠOS-a planiraju da održe zajedničku vojnu vežbu „protiv terorizma“ u ruskoj oblasti Čeljabinsk u avgustu ove godine.

  • MAJALG

    1.4.2023 #1 Author

    Ovo je odlicna vest, da se pokaze Ametici da njihova moc nije neogranicena, i da postoji drugi blok koji moze da se odupre terorizmu koji sprovode amerikanci u zadnjih sedamdeset godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...