Dve zemlje prekinule odnose 2016. godine

Saudijska Arabija i Iran obnavljaju veze uz posredovanje Kine

BiznisSvet

10.3.2023 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Saudijska Arabija i Iran obnavljaju veze uz posredovanje Kine Saudijska Arabija i Iran obnavljaju veze uz posredovanje Kine
Saudijska Arabija i Iran postigli su dogovor da obnove diplomatske odnose koji će biti konkretizovani u sporazumu uz posredovanje Kine, a ovaj potez ima... Saudijska Arabija i Iran obnavljaju veze uz posredovanje Kine

Saudijska Arabija i Iran postigli su dogovor da obnove diplomatske odnose koji će biti konkretizovani u sporazumu uz posredovanje Kine, a ovaj potez ima za cilj smanjenje tenzija u regionu bogatom naftom.

Dve zemlje su prekinule odnose 2016. godine, nakon što su iranski demonstranti besni zbog saudijske egzekucije šiitskog sveštenika upali u diplomatska predstavništva kraljevstva, prenosi Financial Times.

Tri godine kasnije, Saudijska Arabija i zapadne zemlje optužile su Iran da je osmislio napad dronom na saudijska naftna postrojenja koji je privremeno prepolovio proizvodnju nafte.

Sporazumom, postignutim nakon sastanka u Pekingu, Saudijska Arabija i Iran će ponovo otvoriti svoje ambasade u roku od dva meseca, navele su zemlje u zajedničkom saopštenju.

Sastanak je usledio mesecima nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Saudijsku Arabiju na arapskom samitu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...