Proširenje azijske ekonomsko-političke organizacije

Iran zvanično pristupa ŠOS-u

Svet

28.11.2022 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Iran zvanično pristupa ŠOS-u Iran zvanično pristupa ŠOS-u
Parlament Irana usvojio je velikom većinom predlog zakona koji omogućava vladi da potpiše dokument o formalnom pristupanju zemlje Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). Teheran... Iran zvanično pristupa ŠOS-u

Parlament Irana usvojio je velikom većinom predlog zakona koji omogućava vladi da potpiše dokument o formalnom pristupanju zemlje Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS). Teheran će time prihvatiti sve sporazume i dokumente ŠOS-a.

„Odlučan glas parlamenta za predlog o članstvu Irana u ŠOS-u ukazuje na ozbiljnost i odlučnost naše zemlje da razvija regionalnu, međunarodnu i ekonomsku saradnju i unapredi zaokret ka Aziji. Multilateralni pristup je realnost ovog veka“, rekao je ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian, prenosi Tehran Times.

Iran je primljen u članstvo ŠOS-a u septembru tokom 21. samita organizacije u Tadžikistanu. Na tom samitu, lideri osam članica ŠOS-a dogovrili su se da Iran promeni status iz člana posmatrača u punopravnog člana, čime je započet tehnički proces pristupanja Teherana.

Iranski predsednik ajatolah Sejed Ebrahim Raisi pozdravio je tada članstvo u ŠOS-u, ističući da je to jedan od najvažnijih događaja u istoriji organizacije. Iranski zvaničnici ocenili su da članstvo Teherana u ŠOS-u predstavlja neuspeh zapadne politike pritisaka i izolacije njihove zemlje.

Iran će se u punopravnom članstvu ŠOS-a pridružiti Kini, Rusiji, Indiji, Pakistanu, Tadžikisanu, Kirgistanu, Kazahstanu i Uzbekisanu.

  • MAJALG

    28.11.2022 #1 Author

    Bravo za Iran, ovo je prst u oko Evropi i svetu koji su bili protiv toga na razne nacine pokusavajcui da ih sprece u tome.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.11.2022 #2 Author

    Pristupom Irana sve zemlje clanice su jos jace i veca pretnja Americi i zapadu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...