Ruski predsednik sprema se da poseti Iran

Putin i Erdogan na trojnom samitu u Teheranu

SvetVesti

18.7.2022 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 5

Putin i Erdogan na trojnom samitu u Teheranu Putin i Erdogan na trojnom samitu u Teheranu
Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće ove nedelje na Bliski istok, što će biti njegovo treće putovanje u inostranstvo od početka rata u Ukrajini, 24.... Putin i Erdogan na trojnom samitu u Teheranu

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće ove nedelje na Bliski istok, što će biti njegovo treće putovanje u inostranstvo od početka rata u Ukrajini, 24. februara. Putin je prethodno putovao u Turkmenistan i Tadžikistan.

Putin će se u utorak u Teheranu sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem. Poseta odražava značaj koji Putin pridaje održavanju uticaja Rusije na Bliskom istoku, ocenjuje Wall Street Journal.

Ruski predsednik trebalo bi da se sastane i sa iranskim vrhovnim liderom ajatolahom Alijem Hamneijem, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose Ria Novosti. Putovanje se najavljuje kao početak nove ere odnosa između Turske, Irana i Rusije.

Trojni sastanak u Teheranu dolazi nekoliko dana nakon posete američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) regionu, a očekuje se da će centralna tema razgovora biti regulisanje situacije u Siriji, koja je i dalje podeljena.

Foto: Beta/AP

Sirijske vlasti koje imaju podršku Rusije i Irana kontrolišu velike gradove, Turska kontroliše severozapad zemlje, dok sirijske demokratske snage koje uživaju podršku SAD, imaju kontrolu na istoku Sirije, prenosi Jerusalem Post.

Cilj Rusije je stabilan sirijski režim, dok je prema navodima izraelskog lista, cilj Irana da koristi Siriju kao bazu za pretnje Izraelu, kao i za trgovinu oružem sa libanskim Hezbolahom. Cilj Turske navodno je da iskoristi Siriju kao branu za odbijanje izbeglica i da ukloni Kurde iz pograničnih oblasti.

Prema navodima ruskog dnevnika Komersant, na marginama samita u Teheranu Putin i Erdogan održaće poseban bilateralni sastanak. Dnevni red trojnog samita je, prema saopštenju kabineta turskog predsednika, borba protiv terorističkih grupa, posebno protiv Radničke partije Kurdistana i Islamske države.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, iz američkih krugova potekla je informacija da će Putin pregovarati sa Iranom o kupovini dronova koji su mu navodno potrebni za nastavak ratnih operacija u Ukrajini. Kremlj je demantovao tu informaciju, a Peskov je naveo da nije u planu nastavak mirovnih pregovora Moskve sa Kijevom, koji su pokrenuti u martu na inicijativu Turske, a zatim prekinuti u aprilu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...