Severni morski put najkraća ruta od Evrope do Azije

Gazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean

SvetU fokusu

22.8.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean Gazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean
Ruska energetska kompanija Gazprom poslala je prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa (TPG) iz svog postrojenja u Baltičkom moru duž Severnog morskog puta. Prema podacima... Gazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean

Ruska energetska kompanija Gazprom poslala je prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa (TPG) iz svog postrojenja u Baltičkom moru duž Severnog morskog puta.

Prema podacima Refinitiva, 14. avgusta tanker „Veliki Novgorod“ pristao je u postrojenje za utovar tečnog gasa Portovaja u Baltičkom moru, a zatim je nastavio plovidbu ka Severnom morskom putu, prenosi Komersant. Brod je stigao u Barencovo more, a njegova krajnja destinacija nije precizirana.

Severni morski put je najkraći morski put od Evrope do Azije. Rute Severnog morskog puta leže u vodama arktičkih mora i južnog dela Arktičkog okeana u okviru ekskluzivne ekonomske zone Rusije na Arktiku. Prema planovima vlade u Moskvi, teretni saobraćaj duž Severnog morskog puta trebalo bi da poraste sa 34 miliona tona u prošlog godini na 220 miliona tona do 2035. godine.

Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija sve više koriste Severni morski put za isporuke Urals nafte iz baltičkih luka. Rosneft i Gazprom navodno su u julu i avgustu poslali tri tankera sa naftom u Kinu.

  • Lelica

    22.8.2023 #1 Author

    E ovo je jedan primer jake kompanije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...