Ministarstvo finansija SAD najavljuje vanredne mere

Ističe rok za podizanje gornje granice američkog duga

AnalizaNovacSvet

18.1.2023 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ističe rok za podizanje gornje granice američkog duga Ističe rok za podizanje gornje granice američkog duga
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država moraće ove nedelje da posegne za „vanrednim merama“ kako bi zemlja mogla da nastavi da plaća račune, dok Bela... Ističe rok za podizanje gornje granice američkog duga

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država moraće ove nedelje da posegne za „vanrednim merama“ kako bi zemlja mogla da nastavi da plaća račune, dok Bela kuća i republikanci u Kongresu nastavljaju trvenja oko podizanja granice saveznog duga. Neplaćanje računa ugrozilo bi kreditni rejting SAD i stvorilo bi paniku na međunarodnim tržištima.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je prošle nedelje da će SAD u četvrtak dostići postojeću granicu zaduživanja od 31.400 milijardi dolara, prenosi New York Times. Iako je stvarni datum kada bi SAD eventualno prestale da plaćaju svoje račune najmanje šest meseci daleko, Vašington namerava da sada podigne ili suspenduje ograničenje državnog duga.

Dok republikanci, posebno u Predstavničkom domu, insistiraju na značajnom smanjenju potrošnje kao uslovu za bilo kakav dogovor o visini duga, Bela kuća i demokrate u Kongresu drže tvrd stav. „Nećemo pregovarati oko toga“, ponavlja Bela kuća, insistirajući na tome da će granica duga biti podignuta „bezuslovno“, prenosi Politico.

Ipak, odgovornost za ukidanje ili suspendovanje gornje granice zaduživanja pada na Kongres, koji mora da dobije prostu većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu da bi odobrio bilo kakvu promenu limita duga. Podizanje granice duga već je bilo problematično, a republikanski poslanici ga koriste kao polugu da pokušaju da iznude smanjenje potrošnje.

Limit duga je ograničenje ukupnog iznosa novca koji je savezna vlada ovlašćena da pozajmi da bi ispunila svoje finansijske obaveze. Budući da SAD imaju budžetski deficit, što znači da troše više nego što prihoduju kroz poreze i na druge načine, moraju da pozajmljuju ogromne sume novca da bi platile svoje račune.

To uključuje finansiranje programa socijalne zaštite, kamate na državni dug i plate za vojnike. Debata o gornjoj granici duga često izaziva pozive zakonodavaca da smanje vladinu potrošnju, ali ukidanje granice duga ne odobrava nikakvu novu potrošnju, već omogućava SAD da finansiraju postojeće obaveze.

Iako se mnoga plaćanja mogu odložiti na šest meseci bez suštinskih posledica, Ministarstvo najavljuje „vanredne mere“. Ovaj termin zvuči dramatično, ali reč je samo o računovodstvenim koracima koji treba da smanje dužničko opterećenje, navodi Forbes. To predviđa investicione prodaje, kako bi se prikupio novac, privremeni prekid investiranja u državne penzione fondove i u fondove za stabilizaciju inostranih valuta.

Američki zakonodavci glasali su poslednji put za podizanje granice nacionalnog duga krajem 2021. godine, za 2.500 milijardi dolara. Samo nekoliko dana pre potencijalnog neizvršenja plaćanja obaveza povećano je ograničenje zaduživanja SAD sa 28.900 milijardi na 31.400 milijardi dolara. Time je okončan višemesečni spor demokrata i republikanaca, koji se zapravo odmah nastavljen uprkos tome što su se obe strane složile da bi neizvršenje obaveza ozbiljno naškodilo američkoj ekonomiji.

 • Jovana24

  18.1.2023 #1 Author

  Ma najbolje obrisu lepo dugove, ma kakav deficit, oni su najjaci duznici.

  Odgovori

 • Emilija

  19.1.2023 #2 Author

  Veliiki duznici

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.1.2023 #3 Author

  Istice rok,a sta ce biti videcemo…

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #4 Author

  Sitan dug, izuzetno. Pitanje je šta će sa tim biti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...