Posle višemesečnog spora u Kongresu

Izglasano podizanje granice duga u SAD

NovacSvetVesti

15.12.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izglasano podizanje granice duga u SAD Izglasano podizanje granice duga u SAD
Američki zakonodavci glasali su za podizanje granice nacionalnog duga, samo nekoliko dana pre potencijalnog neizvršenja plaćanja kredita. Ograničenje zaduženja Sjedinjenih Američkih Država podignuto je... Izglasano podizanje granice duga u SAD

Američki zakonodavci glasali su za podizanje granice nacionalnog duga, samo nekoliko dana pre potencijalnog neizvršenja plaćanja kredita. Ograničenje zaduženja Sjedinjenih Američkih Država podignuto je za 2.500 milijardi dolara, a očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) uskoro potpisati zakon.

Glasanje je posledica prošlonedeljnog dvostranačkog dogovora o podizanju granice zaduživanja jednokratnom promenom pravila, prenosi BBC. Sporazum su sklopili lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i vođa republikanske manjine Mič Mekonel (Mitch McConnell). Za predlog izmene pravila glasale su sve demokrate i 14 republikanaca u Senatu.

Dogovor je omogućio demokratama da sami podignu granicu duga prostom većinom, a ne sa 60 glasova koliko je u principu potrebno. Glasanje je tesno prošlo u Senatu sa 50 prema 49 glasova. U Predstavničkom domu je zakon usvojen sa 221 glasom „za“ i 209 „protiv“.


Demokrate i republikanci obično su zajedno glasali za podizanje ili suspendovanje gornje granice duga, ali ove godine republikanci su insistirali da bi demokrate trebalo sami da preuzmu tu odgovornost. Ova mera takođe suspenduje gornju granicu duga do 2023. godine, posle kongresnih izbora 8. novembra koji bi mogli da promene odnos snaga u Vašingtonu.

Zakonom je povećano ograničenje zaduživanja SAD sa 28.900 milijardi na 31.400 milijardi dolara. Time je okončan višemesečni spor dve strane, koji se zapravo nastavlja uprkos tome što su se obe strane složile da bi neizvršenje obaveza ozbiljno naškodilo američkoj ekonomiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...