uslediće "vanredne mere" kako bi se izbeglo upadanje u stečaj

Jelen poručila Kongresu SAD da će limit državnog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak

Svet

14.1.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Jelen poručila Kongresu SAD da će limit državnog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak Jelen poručila Kongresu SAD da će limit državnog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yelllen) obavestila je Kongres da će Sjedinjene Američke Države narednog četvrtka doseći limit do kojeg sme da se... Jelen poručila Kongresu SAD da će limit državnog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yelllen) obavestila je Kongres da će Sjedinjene Američke Države narednog četvrtka doseći limit do kojeg sme da se zadužuje, i da će ona potom pribeći „vanrednim merama“ kako bi se izbeglo upadanje u stečaj.

U pismu upućenom liderima Senata i Predstavničkog doma, Jelen je navela da će njene mere kupiti vreme Kongresu dok on ne usvoji zakon kojim će ili podići limit zaduživanja, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, ili ga ponovo suspendovati na neko vreme, prenosi Beta.

Te mere uključuju odustajanje od nekih plaćanja, poput onih za penzione planove federalnih službenika, kako bi se obezbedio prostor za druge isplate koje se smatraju neophodnim, uključujući doprinose za socijalno osiguranje.

„Ako vlada ne ispuni svoje obaveze, dovešće do nepopravljive štete po američku ekonomiju, prihode svih Amerikanaca i globalnu finansijsku nestabilnost. A u prošlosti su čak i pretnje da američka vlada možda neće ispuniti svoje obaveze dovodile do stvarne štete, uključujući jedino smanjivanje kreditnog rejtinga u istoriji naše zemlje, što se desilo 2011. godine“, napisala je Jelen.

Prema njenim rečima, premda Ministarstvo finansija ne može da proceni koliko će vanredne mere produžiti sposobnost vlade da izmiruje svoje obaveze, „nije izvesno da će te mere biti iscrpljene pre početka juna“.

Zbog toga je od krucijalnog značaja da Kongres reaguje blagovremeno“ da poveća ili suspenduje limit zaduživanja, navela je Dženet Jelen.

  • a

    14.1.2023 #1 Author

    Ovo je najvanznija vest u ovom danu. Sve televiziske stanice sveta treba da ovu vest kao udarnu prenesu..

    Odgovori

  • MADMAX

    15.1.2023 #2 Author

    Njihova ekonomija kada kine svetska dobije upalu pluća.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #3 Author

    Definitivno diktiraju uslove u celom svetu…

    Odgovori

  • VILENJAK

    15.1.2023 #5 Author

    Ne brinem se ja za njih. Oni u svemu gledaju samo svoj lični interes.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...