Pauel poručio da je politička nezavisnost ključ antiinflacione borbe

Fed neće biti kreator klimatske politike

SvetU fokusu

11.1.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed neće biti kreator klimatske politike Fed neće biti kreator klimatske politike
Nezavisnost Federalnih rezervi od političkog uticaja je ključna za sposobnost te institucije da se bori protiv inflacije, ali to od nje zahteva da se... Fed neće biti kreator klimatske politike

Nezavisnost Federalnih rezervi od političkog uticaja je ključna za sposobnost te institucije da se bori protiv inflacije, ali to od nje zahteva da se kloni pitanja poput klimatskih promena, koja su izvan mandata utvrđenog u Kongresu, rekao je predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell), a objavio Reuters.

„Obnavljanje stabilnosti cena kada je inflacija visoka može zahtevati mere koje nisu popularne u kratkom roku, jer povećavamo kamatne stope da bismo usporili ekonomiju. Odsustvo direktne političke kontrole nad našim odlukama omogućava nam da preduzmemo neophodne mere bez ulaženja u kratkoročna politička pitanja“, rekao je Pauel u obraćanju u Stokholmu, na forumu u organizaciji Centralne banke Švedske.

„Bez eksplicitnog zakononskog okvira koji utvrđuje Kongres, bilo bi neprikladno da koristimo našu monetarnu politiku ili nadzorne instrumente za promovisanje zelenije ekonomije ili za postizanje drugih ciljeva zasnovanih na klimi“, rekao je Pauel i naglasio da Fed nije i neće biti „kreator klimatske politike“, preneo je CNBC.

Američka centralna banka će, kako podseća CNBC, ove godine pokrenuti pilot program za šest najvećih banaka u zemlji kako bi učestvovale u analizi ‘klimatskih scenarija’, sa ciljem da se ispita sposobnost kompanija da upravljaju ključnim aspektima značajnih klimatskih događaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...