Ulagači oprezni dok očekuju govor predsednika Federalnih rezervi

Berzanski indeksi zabeležili male pomake

BerzaNovacSvetVesti

10.1.2023 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi zabeležili male pomake Berzanski indeksi zabeležili male pomake
Berzanski indeksi na američkim berzama su, nakon značajnog rasta u petak, zabeležili tek male pomake jer ulagači nisu skloni riziku dok očekuju govor predsednika... Berzanski indeksi zabeležili male pomake

Berzanski indeksi na američkim berzama su, nakon značajnog rasta u petak, zabeležili tek male pomake jer ulagači nisu skloni riziku dok očekuju govor predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powell) i izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dow Jones je u ponedeljak izgubio 0,34 odsto, pa je trenutno na nivou od 33.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 odsto, na 3.892 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,63 odsto, na 10.635 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U petak su ti indeksi skočili više od dva odsto, jer su izveštaji s tržišta rada i iz uslužnog sektora SAD podržali nadu da bi američka centralna banka mogla biti manje agresivna u povećanju kamata, s obzirom na popuštanje inflatornih pritisaka.

Početkom sedmice ulagači su bili oprezni. Doduše, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, ali pred kraj trgovanja Dow Jones i S&P 500 ušli su u negativno područje.

Ulagači nisu skloni da dodatno rizikuju uoči izlaganja predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jeromea Powella) u utorak na skupu centralnih bankara u Stockholmu.

Očekuje se da će Pauel ponoviti da je potrebno dalje primenjivati mere povećanja kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procenjuje se da će čelnici Feda na sednici u februaru povećati ključne kamate 0,25 procentnih bodova. U četvrtak će biti objavljen izveštaj o potrošačkim cenama u decembru u SAD, koje će verovatno pokazati da inflatorni pritisci i dalje popuštaju.

Uz to, krajem nedelje u SAD počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno uticati na smer tržišta, s obzirom na to da se ne očekuju posebni rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,25 odsto, na 14.792 boda, a pariski CAC 0,68 odsto, na 6.907 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...