Pažnja ulagača još uvek usmerena na zapisnik sa decembarske sednice Federalnih rezervi

Berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana

BerzaSvetVesti

5.1.2023 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana Berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana
Američki berzanski indeksi zabeležili su rast kojim su nadoknadili gubitke koje su imali prethodnog dana. Međutim, samo trgovanje je bilo nesigurno nakon objave zapisnika... Berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana

Američki berzanski indeksi zabeležili su rast kojim su nadoknadili gubitke koje su imali prethodnog dana. Međutim, samo trgovanje je bilo nesigurno nakon objave zapisnika sa sednice američke centralne banke koji nije podržao nade ulagača u vezi sa kamatnim stopama.

Dow Jones je u sredu porastao za 0,4 odsto na 33.269 bodova, S&P 500 za 0,75 odsto, na 3.852 poena, a Nasdaq indeks 0,69 odsto, na 10.458 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U fokusu ulagača bio je zapisnik sa decembarske sednice čelnika američke centralne banke, na kojoj su ključne kamate povećane 0,5 procentnih poena, nakon niza povećanja od po 0,75 procentnih poena.

Iako je tempo podizanja kamata usporen, predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) je tom prilikom izjavio da je suzbijanje inflacije prioritet banke, da će kamate biti dodatno povećane i da će biti zadržane na povišenim vrednostima duže nego što se ranije očekivalo.

Uprkos tome, ulagači se nadaju da će kamate na kraju ciklusa povećanja biti niže nego što čelnici Feda procenjuju i da će centralna banka početi da smanjuje kamate već ove godine, iako je najavila da bi to mogla učiniti tek u narednoj godini.

I pored toga što zapisnik Feda nije opravdao optimizam ulagača, cene akcija su u sredu porasle, jer se na tržištu i dalje procenjuje da će konačna kamata biti ispod nivoa od pet odsto.

Ulagači zanemarili izjavu predsednika ogranka Feda u Mineapolisu Nila Kaškarija (Neel Kashkari) da Fed mora nastaviti da podiže kamate i da bi, prema njegovim procenama, kamata pre prekida ciklusa, trebalo da iznosi 5,4 odsto.

“Tržište je poput deteta koje traži sladoled. Roditelji kažu ‘ne’, ali dete nastavlja da traži sladoled, jer su roditelji ranije znali da pokleknu. Tako i tržište i dalje očekuje da će dobiti sladoled, ali to se neće desiti onoliko brzo koliko se očekivalo”, objasnio je Berns Mekini (Burns McKinney) menadžer portfolija u firmi NFJ Investment Group.

Mekini smatra da zapisnik pokazuje da se zvaničnici Feda plaše da bi neopravdano ublažavanje finansijskih uslova zakomplikovalo njihove napore u borbi protiv inflacije.

On je rekao i da je jasno da će Fed usporiti ritam povećanja cene novca, kako ne bi uveo privredu u recesiju, ali da se može očekivati da će kamate ostati povišene duže nego što se ranije prognoziralo.

Na evropskim berzama cene akcija rastu treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks porastao je za 0,41 odsto, na 7.585 bodova, frankfurtski DAX skočio 2,18 odsto, na 14.490 poena, a pariski CAC 2,3 odsto, na 6.776 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...