Nasdaq izgubio 33 odsto vrednosti od početka 2022. godine

Rast berzanskih indeksa na američkim tržištima

BerzaNovacSvet

30.12.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast berzanskih indeksa na američkim tržištima Rast berzanskih indeksa na američkim tržištima
Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa, prvenstveno zahvaljujući korekcijama cena nakon dva dana pada. Pritom se Nasdaq indeks odmakao od najniže vrednosti u... Rast berzanskih indeksa na američkim tržištima

Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa, prvenstveno zahvaljujući korekcijama cena nakon dva dana pada. Pritom se Nasdaq indeks odmakao od najniže vrednosti u ovoj godini.

Dow Jones indeks je u četvrtak porastao je 1,05 odsto, na 33.220 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,75 odsto, na 3.849 poena, a Nasdaq indeks 2,59 odsto, na 10.478 bodova.

Snažan rast Nasdaq indeksa, nakon što je dan ranije pao na najnižu vrednost od jula 2020. godine, najviše se zahvaljuje rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Akcije kompanija Apple, Microsoft i Amazon.coma poskupele su više od 2,5 odsto. Zbog toga su tehnološki i komunikacioni sektor pretposlednjeg dana trgovanja u ovoj godini bili najveći dobitaši među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa od kojih su svi zabeležili rast.

Zahvaljujući tome, S&P 500 smanjio je svoj gubitak u ovoj godini na 19,3 odsto. Međutim, ova godina ostaće upamćena po njegovom najvećem padu od finansijske krize 2008. godine.

To je posledica agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed), koja usklađuje monetarnu politiku kako bi suzbila rastuću inflaciju.

Dow Jones indeks ove godine je izgubio oko 8,5 odsto vrednosti, a Nasdaq gotovo 33 odsto.

Poslednjih meseci inflacioni pritisci popuštaju, što podstiče nadu da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata, no ulagači se plaše da će ekonomija naredne godine uroniti u recesiju, a kamate ostati na visokim vrednostima duže nego što se očekivalo.

Zbog toga na tržištu ovih dana nema optimizma, koji obično podržava rast tržišta krajem svake godine.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks beleži rast od 0,21 odsto, na 7.512 bodova, frankfurtski DAX porastao je 1,05 odsto, na 14.071 poena, a pariski CAC 0,97 odsto, na 6.573 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...