Ulagači zabrinuti zbog predstojećih odluka Federalnih rezervi

Oštar pad berzanskih indeksa

BerzaInvesticijeNovacSvet

23.12.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad berzanskih indeksa Oštar pad berzanskih indeksa
Wall Street je u četvrtak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa, uzrokovan strahovanjima ulagača da će Federalne rezerve (Fed), s obzirom na snažan rast privrede,... Oštar pad berzanskih indeksa

Wall Street je u četvrtak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa, uzrokovan strahovanjima ulagača da će Federalne rezerve (Fed), s obzirom na snažan rast privrede, povećati kamate više nego što se očekivalo.

Dow Jones indeks pao je 1,05 odsto, na 33.027 bodova, dok je S&P 500 izgubio 1,45 odsto vrednosti, pa je trenutno na nivou od 3.822 boda. Nasdaq indeks je pao 2,18 odsto, na 10.476 bodova.

Indeksi su u četvrtak izgubili sve dobitke od prethodnog dana, što je posledica i dalje snažnog rasta američke ekonomije, jer bi zbog toga Fed mogao povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Naime, konačna procena pokazala je da je u trećem tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 3,2 odsto na anualiziranom nivou, više nego što je prvobitno procenjeno.

Podaci s tržišta rada pokazali su da je prošle sedmice broj zahteva za pomoć nezaposlenima porastao na 216.000, što je manje od očekivanog. Ti podaci pokazuju da su ekonomija i tržište rada i dalje vrlo snažni, što će i dalje podržavati rast inflaciju.

To znači i da bi Fed mogao povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

I dok ove godine solidno raste, američka ekonomija bi sledeće godine mogla uroniti u recesiju.

„Tržište prelazi iz faze zabrinutosti oko toga koliko će Fed povećati kamate u fazu zabrinutosti u vezi sa recesijom koja se u narednoj godini očekuje u SAD, a verovatno i globalno. To znači i da su procene zarada kompanija za narednu godinu previsoke”, kazao je Met Staki (Matt Stucky), menadžer portfolija u firmi Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od finansijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cene akcija rastu jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori ulepšavaju svoje portfolija, što je uobičajeno za kraj godine.

Međutim, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

Na evropskim berzama cene akcija su takođe pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 odsto, na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,3 odsto, na 13.914 poena, a pariski CAC 0,95 odsto, na 6.517 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...