Investitori zabrinuti zbog širenja korona virusa u Kini

Azijske berze u padu

BerzaSvet

19.12.2022 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Azijske berze u padu Azijske berze u padu
Azijske berzanske akcije oslabile su u ponedeljak jer su zabrinutost zbog rasta globalnih kamatnih stopa i širenja zaraze korona virusa u Kini, nadmašili optimizam... Azijske berze u padu

Azijske berzanske akcije oslabile su u ponedeljak jer su zabrinutost zbog rasta globalnih kamatnih stopa i širenja zaraze korona virusa u Kini, nadmašili optimizam u pogledu ponovnog otvaranja zemlje i očekivanja privrednog rasta koji najavljuju kineski zvaničnici.

Vrednost hongkonškog indeksa Hang Seng opala je za 0,4 odsto, japanski Topix je oslabio za 0,7 odsto, a kineski CSI 300 za jedan odsto. Južnokorejski Kospi izgubio je 0,5 procenata vrednosti, prenosi Financial Times.

Padu vrednosti azijskih indeksa prethodila je nedelja u kojoj su centralne banke povisile kamatne stope. Američki Fed, Evropska centralna banka i Banka Engleske povećale su troškove zaduživanja za 0,5 odsto i najavile dodatna povećanja kako bi obuzdale inflaciju.

Zvaničnici u Kini zaključili su u petak Centralnu ekonomsku radnu konferenciju, obećavajući da će ojačati ekonomiju u 2023. godini i podržati privatni sektor, uključujući investitore i internet grupacije. Peking je promenio narativ sa davanja prioriteta eliminisanju virusa Covid-19 ka stimulisanju ekonomije.

Centralna finansijska i ekonomska komisija Komunističke partije Kine navela je da će vlada nastaviti da sprovodi politiku podrške rastu, dok je centralna banka najavila podsticaje ukoliko bude potrebno.

Peking je izveštio o prva dva smrtna slučaja od virusa Covid-19 od kada je počeo da ublažava ograničenja, ali zapadni mediji navode da je mrtvih verovatno znatno više. Kineske vlasti upozorile su na uzastopne talase zaraze korona virusom u narednim mesecima, jer broj zaraženih nastavlja da raste nakon ukidanja ograničenja ranije ovog meseca, prenosi Guardian.

U velikim gradovima stanovnici ostaju u kućama, zbog straha od zaraze, ali vlasti nastavljaju sa ponovnim otvaranjem. Zvaničnici predviđaju da će tekući, prvi talas širenja zaraze Covid-19 potrajati do sredine januara, drugi nakon lunarne nove godine 21. januara, a treći u periodu februar – mart.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...