Proključalo nezadovoljstvo u najvećoj fabrici iPhone telefona

Protesti radnika u Kini

SvetVesti

23.11.2022 10:52 Autor: Vladimir Jokanović 5

Protesti radnika u Kini Protesti radnika u Kini
Stotine radnika protestovalo je u fabrici Foxconn u Kini, a neki od njih razbijali su nadzorne kamere i prozore, prikazano je na snimcima sa... Protesti radnika u Kini

Stotine radnika protestovalo je u fabrici Foxconn u Kini, a neki od njih razbijali su nadzorne kamere i prozore, prikazano je na snimcima sa društvenih mreža. Reč je o najvećoj svetskoj fabrici telefona iPhone kompanije Apple, u gradu Džengdžou.

Retke scene otvorenog protesta u Kini označavaju eskalaciju nezadovoljstva zbog porasta frustracija izazvanih oštrim pravilima politike nulte tolerancije na Covid-19. Radnici su nezadovoljni zbog rukovođenja epidemiološkom situacijom, kao i zbog kašnjenja isplata, prenosi Yahoo Finance.

Okidač za proteste u sredu bio je plan rukovodstva fabrike da odloži isplatu bonusa zaposlenima, rekli su mnogi demonstranti u video strimovima koji su emitovani uživo. Ipak, Reuters nije mogao odmah da potvrdi autentičnost tih snimaka.

„Dajte nam našu platu“, skandirali su radnici koji su bili okruženi ljudima u zaštitnim odelima, od kojih su neki nosili pendreke. Na nekim od snimaka videlo se da obezbeđenje upotrebljava suzavac, a radnici uklanjaju karantinske barijere.

Nezadovoljstvo zbog strogih karantinskih pravila, nemogućnost kompanije Foxconn da zaustavi epidemiju i loši uslovi rada, uključujući nestašicu hrane, navodno su dovelo do toga da radnici beže iz fabričkog kruga, nakon što je Apple uveo takozvani sistem zatvorene petlje, koji onemogućava napuštanje fabrike.

U okviru operacije zatvorene petlje, radnici rade, spavaju i borave isključivo u krugu fabrike, izolovani od ostatka sveta. Bivši radnici procenjuju da su hiljade pobegle iz fabričkog naselja. Da bi privukao više radnika i zadržao postojeće, Foxconn je nedavno ponudio bonuse i veće plate.

  • GOCA BG

    23.11.2022 #1 Author

    Nemormalni uslovi za rad,a uz to da zaposlenima nisu dali plate i bonuse,treba podneti tuzbu…

    Odgovori

  • BRANA19

    24.11.2022 #2 Author

    Pa zar i u Kini…

    Odgovori

  • BOJANA

    25.11.2022 #3 Author

    Za ne poverovati, svaka im čast i oni treba da se bore za svoja prava.

    Odgovori

  • LEKI

    4.12.2022 #4 Author

    I treba da se bore za sebe i svoje paravo

    Odgovori

  • MAŠA

    12.2.2023 #5 Author

    Ni tamo ne cvetaju ruze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...