Gubici S&P 500 indeksa od početka godine dostigli 20 odsto

Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom

BerzaSvet

29.12.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom
Wall Street beleži pad berzanskih indeksa drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq potonuo na najniži nivo u ovoj godini, a S&P 500 povećao... Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq potonuo na najniži nivo u ovoj godini, a S&P 500 povećao ovogodišnje gubitke na 20 odsto.

Dow Jones indeks je u sredu izgubio 1,1 odsto vrednosti, pa je na nivou od 32.875 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 odsto, na 3.783 boda, a Nasdaq indeks 1,35 odsto, na 10.213 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Pad Nasdaq indeksa na najniži nivo od jula 2020. godine posledica je pritiska na tehnološki sektor, za koji je okruženje sa povišenim kamatnim stopama nepovoljno.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su pale. Najveći gubitak zabeležio je energetski sektor, koji je izgubio više od dva odsto, što je posledica pada cena nafte.

Pritom je S&P 500 povećao gubitak od početka godine na 20 odsto, pa će 2022. ostati zapamćena po njegovom najvećem padu od finansijske krize 2008. godine.

To je posledica agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke kako bi se suzbila inflacija koja je polovinom godine dostigla najviše nivoe u više od 40 godina.

Poslednjih meseci inflatorni pritisci popuštaju, ali ulagači se plaše da će ekonomija iduće godine uroniti u recesiju, a kamate ostati na visokim nivoima duže nego što se očekivalo.

U decembru obično cene akcija rastu, između ostalog zbog toga što investicioni fondovi i drugi veliki investitori doteruju svoje portfolije na kraju godine.

Većina evropskih berzi takođe beleži pad. Londonski FTSE indeks porastao je 0,32 odsto, na 7.497 bodova, ali frankfurtski DAX skliznuo je 0,5 odsto, na 13.925 bodova, a pariski CAC 0,61 odsto, na 6.510 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...