Rast prinosa na obveznice izazvao pad cena akcija u tehnološkom sektoru

S&P 500 indeks izgubio 0,4 odsto, Nasdaq 1,38 procenata vrednosti

BerzaSvet

28.12.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P 500 indeks izgubio 0,4 odsto, Nasdaq 1,38 procenata vrednosti S&P 500 indeks izgubio 0,4 odsto, Nasdaq 1,38 procenata vrednosti
Wall Street je u utorak zabeležio pad S&P 500 i Nasdaq indeksa, jer su zbog rasta prinosa na obveznice pale cene akcija u tehnološkom... S&P 500 indeks izgubio 0,4 odsto, Nasdaq 1,38 procenata vrednosti

Wall Street je u utorak zabeležio pad S&P 500 i Nasdaq indeksa, jer su zbog rasta prinosa na obveznice pale cene akcija u tehnološkom i još nekim sektorima, koji su vrlo osetljivi na kretanja kamatnih stopa. Dow Jones je porastao 0,11 odsto, na 33.241 bod, dok je S&P 500 imao blagi pad od 0,4 odsto, na 3.829 poena, Najveći gubitaš bio je Nasdaq indeks sa padom od 1,38 odsto, na 10.353 boda.

Prvog radnog dana nakon božićnih praznika cene akcija su pale u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u potrošačkom i komunikacionom, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

To je posledica rasta prinosa na obveznice, pošto se očekuje period povećanja kamatnih stopa, koji će trajati dok ne oslabe inflacioni pritisci.

“Rastući prinosi na obveznice dalje pritiskaju akcije zasnovane na rastu, dok s druge strane, industrijski i energetski sektor napreduju bolje. Novac se povlači iz sektora zasnovanih na rastu u sektore zasnovane na vrednosti, a to je trend koji traje u toku cele godine“, rekao je strateg u Carson Group Rajan Detrik (Ryan Detrick).

Kako je zbog visoke inflacije američka centralna banka od početka godine agresivno povećala kamatne stope, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od finansijske krize 2008. godine.

Trenutno, S&P 500 indeks beleži pad od početka godine koji je veći od 19,5 odsto. Nasdaq je izgubio oko 33 odsto, a Dow Jones oko 8,5 odsto.

Osim rasta kamatnih stopa, ulagače brine i sve izvesnija mogućnost da će Sjedinjene Američke Države naredne godine ući u recesiju.

“Bila je ovo loša godina za akcije, ali čak i lošija za obveznice. To je bio ružan podsetnik da tržišta katkad mogu da nas neprijatno iznenade“, rekao je Detrik.

U ovo doba godine, cene akcija obično rastu, jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori doteruju svoje portfolije, što je uobičajeno za kraj godine. Ipak, analitičari smatraju da bi ove godine taj, inače uobičajeni, rast cena mogao izostati, ili će biti vrlo slab.

Na evropskim berzama cene akcija su blago porasle. Londonski FTSE indeks beleži neznatan rast na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 odsto, na 13.995 poena, a pariski CAC 0,7 odsto, na 6.550 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...