Retrospektiva 2022: finansijski sektor

Svet je (za sada) preživeo finansijske zemljotrese visoke inflacije i sloma tržišta kriptovaluta

AnalizaBankeBerzaInvesticijeIzdvajamoSvet

9.1.2023 08:01 Autor: Marko Miladinović 10

Svet je (za sada) preživeo finansijske zemljotrese visoke inflacije i sloma tržišta kriptovaluta Svet je (za sada) preživeo finansijske zemljotrese visoke inflacije i sloma tržišta kriptovaluta
U moru negativnih vesti koje su potresale 2022. godinu, pored neočekivanog početka rata u Ukrajini posledično najveći globalni uticaj imale su one koje su... Svet je (za sada) preživeo finansijske zemljotrese visoke inflacije i sloma tržišta kriptovaluta

U moru negativnih vesti koje su potresale 2022. godinu, pored neočekivanog početka rata u Ukrajini posledično najveći globalni uticaj imale su one koje su se ticale finansijskih previranja. Ukrajinska situacija svakako je bila veliki pokretač slomova na finansijskim tržištima, ali ne i jedini.

Ukoliko analiziramo najveće finansijske događaje iz prošle godine hronološkim redom, neminovno je da na prvom mestu pomenemo globalnu inflaciju.

Naime, jaki inflatorni pritisci osećali su se još krajem 2021. godine, uslovljeni krizom u lancima snabdevanja koja je započela zbog pandemijskih zatvaranja.

Najviše su u početku bili pogođeni uvoznici repromaterijala i taman kada se činilo da je situacija konačno počela da se smiruje buknuo je sukob na istoku evropskog kontinenta, što je kao domino efekat izazvalo nestašicu na svetskom (ali najpre evropskom) tržištu energenata, te ubrzavanje inflacije kakvo nije viđeno više od četiri decenije, zbirno posmatrano.

Država/monetarna teritorijaGodišnja inflacija u novembru 2022. godine
Srbija15,1%
SAD7,1%
evrozona10,1%
Rusija12,0%
Turska64,3%
Hrvatska13,5%
Izvor: Eurostat, RZS, Trading Economics

Gornja tabela pokazuje stope godišnje inflacije iz novembra 2022. godine. Kada je inflatorno klupko počelo da se odmotava, vodeće centralne banke u svetu počele su da gase paničnu reakciju postepenim povećavanjem ključnih kamatnih stopa.

U tome su prednjačili Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve, kao nosioci monetarne politike najsnažnijih svetskih valuta, pa su se prema njihovim potezima potom ravnale i banke drugih zemalja, uključujući i Narodnu banku Srbije.

Izuzetak je bila Centralna banka Turske, a ova zemlja bila je šampion inflacije u prošloj godini, sa dosegnutih 85 procenata sredinom jeseni. Erdoganova politika potpuno kontraškog spuštanja kamatnih stopa nije davala pozitivne efekte, ali pred kraj godine talas usporavanja inflacije u globalu ipak nije mimoišao i Tursku.

Država/monetarna teritorijaReferentna kamatna stopa (decembar 2021.)Referentna kamatna stopa
(decembar 2022.)
SAD0,0-0,25%4,25-4,5%
evrozona0,0%2,5%
Srbija1,0%5,0%
Izvor: Fed, ECB, NBS

Rusiju je u isto vreme kada i efekat globalne inflacije dodatno pogodilo i isključivanje ruskih banaka i finansijskih institucija iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, kao deo sankcija zbog vojnog napada na Ukrajinu.

Pa iako je Ruska federacija na međubankarske međunarodne transakcije sa državama koje joj nisu uvele sankcije prešla na dva po obimu znatno manja sistema (najviše u trgovini sa Kinom), odsecanje od zapadnog tržišta napravilo je ogromnu štetu, najviše velikim ruskim kompanijama koje posluju u inostranstvu.

Među pogođenim pojedincima našle se su se i osobe koje primaju svoje plate i penzije iz Rusije, a takvih je u Srbiji bilo nekoliko hiljada.

Izvor: Google – Trading View

Tokom 2022. godine zabeležen je i sunovrat vrednosti globalnog tržišta kriptovaluta.

Za samo 12 meseci sa njega je izbrisano gotovo dva biliona američkih dolara. Vodeća kriptovaluta po obimu trgovanja (a i po pojedinačnoj vrednosti) – bitcoin, pala je sa nivoa od oko 65.000 dolara na oko 16.000 dolara.

Najveću štetu pretrpeli su, kao što se i moglo naslutiti, takozvani mali investitori, mada je zabeležen i slom nekoliko investicionih fondova za upravljanje rizičnim kapitalom.

Što se fondova tiče, u tom periodu najbolje su prošli oni koji su se držali “tradicionalnih vrednosti”, kao što su akcije energetskih kompanija, te se oslanjali na širok portfolio akcija. Najbolji primer za to je Berkshire Hathaway Vorena Bafeta (Warren Buffett), koji ni u poznim godinama ne odustaje od aktivnog učešća na tržištima kapitala.

A kriptovalute su doživele novo potonuće na kraju godine, kada je uhapšen Sem Bankman-Frid (Sam Bankman Fried), osnivač treće po veličini kripto berze FTX, zbog namernog kreiranja piramidalne šeme sa ciljem prevare ulagača.

Na kraju, od značajnih finansijskih događaja vredi pomenuti i ulazak Hrvatske u evrozonu, kao dvadesete članice bloka evra, odnosno značajne pripreme koje su tome prethodile. Od 1. januara ove godine u komšijskoj zemlji se i zvanično koriste evri umesto kuna.  

Sudeći po hrvatskim medijima, nije bilo značajnijih potresa. Pojedini trgovci su uočeni kako “prilagođavaju” svoje cene naviše, ali generalno ekonomisti očekuju da će ulazak pod jurisdikciju ECB smanjiti negativne inflatorne pritiske u Hrvatskoj, pa čak i da će Srbija, posledično, imati koristi od ovog poteza.

  • Sasa

    9.1.2023 #1 Author

    Neko jeste ja nisam,kad sam bio u Solis-u i video koliko skacu cene zakupnina i stanova nisam znao gde su vrata da izadjem koliki mi je pao mrak na oci.Rusi i ukrajinci su nam dodatno digli cene.

    Odgovori

  • Emilija

    9.1.2023 #2 Author

    Logicno da je ovakvo stanje kao posledica rata samk je problem sto se ne nazire kraj

    Odgovori

    • DUSA

      24.2.2024 #3 Author

      Valjda ce se uskoro zavrsiti

      Odgovori

  • GOCA BG

    9.1.2023 #4 Author

    Za sada,a sta ce nam ova doneti sto se cena tice,videcemo…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.1.2023 #5 Author

    Sve više se zahuktava i nažalost sve više je ljudi na ivici bexe

    Odgovori

  • BOJANA

    10.1.2023 #6 Author

    Pandemija pa rat sve je to dovelo fo ovakve situacije.

    Odgovori

  • CUPKA

    10.1.2023 #7 Author

    Zadnje dve godine su pogodile ceo svet. Korona, rat u Ukrajini, inflacija.. sta li ce biti u ’23. videcemo, mozemo da se samo nadamo boljem.

    Odgovori

  • VOJKAN

    11.1.2023 #8 Author

    Svašta se nešto izdogađalo u zadnjih par godina, i kod nas a i u Svetu

    Odgovori

  • Milisavka

    15.1.2023 #9 Author

    Za sada da, samo je pitanje šta je sledeće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...