Potrošačke cene dostigle vrhunac?

Inflacija u evrozoni ponovo na jednocifrenim nivoima

EU

6.1.2023 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Inflacija u evrozoni ponovo na jednocifrenim nivoima Inflacija u evrozoni ponovo na jednocifrenim nivoima
Inflacija u evrozoni se vratila na jednocifrene nivoe po prvi put od avgusta, što je probudilo nadu da je najveći rast potrošačkih cena koji... Inflacija u evrozoni ponovo na jednocifrenim nivoima

Inflacija u evrozoni se vratila na jednocifrene nivoe po prvi put od avgusta, što je probudilo nadu da je najveći rast potrošačkih cena koji je do sada zabeležen u evropskom bloku dostigao vrhunac.

Očitavanja za decembar koja je objavio Eurostat krajem prošle nedelje pokazala su da je inflacija na nivou od 9,2 odsto, sa usporenim rastom energetskih troškova nakon moderacije.

Ova cifra predstavlja usporavanje u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji i niža je od 9,5 odsto, koliko je iznosila procena ekonomista koje je anketirao Bloomberg.

Međutim, inflacija nastavlja da ugrožava evropsku ekonomiju, a mera osnovnih pritisaka na cene (bez energije i hrane) dostigla je rekordnih 5,2 odsto.

Na ovaj pokazatelj će se Evropska centralna banka verovatno fokusirati dok nastavlja sa najagresivnijim podizanjem kamatnih stopa u istoriji postojanja ove monetarne institucije. U Sjedinjenim Američkim Državama čelnici Federalnih rezervi takođe traže načine da ublaže inflaciju, upozoravajući investitore da postoji mogućnost da će nastaviti da pooštravaju monetarnu politiku, piše Bloomberg.

Drugi mesec snižavanja cena u evrozoni, koja je ovog meseca pridrživanjem Hrvatske dobila 20. zemlju članicu, usledio je nakon što je nemačka vlada isplatila račune za prirodni gas za određena domaćinstva kako bi ublažila rast troškova na koji je posredno uticao rusko-ukrajinski rat.

Iako je usporavanje inflacije u najvećoj ekonomiji EU i šire dobrodošlo, ECB se prošlog meseca obavezala da će podići stopu na depozite iznad trenutnog nivoa od dva odsto.

Troškovi kreditiranja mogli bi dostići vrhunac tek tokom leta, kaže šef Banke Francuske Fransoa Vilroa de Galjo (Francois Villeroy de Galhau).

Član Upravnog saveta ECB Martins Kazaks očekuje “značajna” povećanja na naredna dva sastanka, u februaru i martu. U Letoniji, gde je on na čelu centralne banke, inflacija je dostigla čak 22 odsto.

  • MAJALG

    8.1.2023 #1 Author

    Nadam se samo da ovo znaci da ce i kod nas to znaciti usporavanje inflacije, a jos pozeljnije pad iste da se vrate cene u normalu.

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.1.2023 #2 Author

    Izgleda da su stvarno potrosacke cene dostigle vrhunac.

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #3 Author

    I ovo je vec dosta

    Odgovori

  • VANJA

    8.1.2023 #4 Author

    To traje vec duzi period valjda ce biti pomaka u ovoj godini!

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.1.2023 #5 Author

    Neće se ništa na bolje promeniti…samo na gore.

    Odgovori

  • BOJANA

    9.1.2023 #6 Author

    Vreme je i da se zaustavi ovo ludilo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...