Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

BankeInvesticijeIzdvajamoNekretninePoreziSrbija

12.12.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama
Polovina centralnih banaka najrazvijenijih zemalja sveta G10 održaće ove nedelje svoje sastanke na kojima će jedna od glavnih tema biti dalji rast kamatnih stopa,... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

Polovina centralnih banaka najrazvijenijih zemalja sveta G10 održaće ove nedelje svoje sastanke na kojima će jedna od glavnih tema biti dalji rast kamatnih stopa, kao glavni alat u borbi protiv rastuće inflacije. U fokusu će ipak biti Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve, koje su najavile nova povećanja kamata, uz mogućnost da ona budu nešto manja nego prethodnih meseci. Sredinom decembra ističe rok za izmirivanje brojnih poreskih obaveza, na koje vas podsećamo ovom prilikom, a za sredu je zakazano i svečano otvaranje fabrike japanske kompanije Toyo Tire u Inđiji, jedne od najvećih stranih investicija u Srbiji. Republički zavod za statistiku donosi najnovije podatke o cenama i građevinskim dozvolama.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka odlučuje o kamatama

Narodna banka Srbije je u četvrtak povećala referentnu kamatnu stopu, a Evropska centralna banka će ove nedelje, na svom sastanku 15. i 16. decembra, odlučivati o novom podizanju kamatnih stopa. Kako je najavila predsednica ECB Kristin Lagard, inflacija možda još uvek nije na vrhuncu, pa će verovatno biti potrebno da kamate rastu i početkom 2023. godine.

S obzirom na to da poslednji podaci Eurostata pokazuju da je rast cena ipak malo usporio u novembru, ponovo je glavno pitanje koliko bi ovog puta trebalo da rastu kamatne stope, a dilema postoji između 50 i 75 baznih poena.

Otvaranje fabrike guma Toyo Tire u Inđiji

Svečano otvaranje fabrike guma japanske kompanije Toyo Tire zakazano je za sredu, 14. decembar u Inđiji. Ova korporacija je jedan od vodećih svetskih proizvođača guma više od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto delova, kao i gotovo 13.000 zaposlenih širom sveta. Proizvodna linija obuhvata brendove Toyo Tires i Nitto, koji čine 85 odsto ukupne prodaje.

Fabrika u Inđiji predstavlja prvu greenfield investiciju japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi. Kompanija u ovom postrojenju primenjuje inovativne tehnologije u procesu rada, a novi pogon predstavlja centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike.

Foto: Shutterstock.com

Poreski rokovi

Sredinom decembra dospeva najveći broj poreskih obaveza za ovaj mesec. Prema poreskom kalendaru, 12. decembar je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Takođe, obveznici PDV sistema na obrascu PPPDV podnose poreske prijave i plaćaju PDV za prethodni mesec.

Četvrtak, 15. decembar, je poslednji rok u ovoj godini da preduzetnici podnesu obaveštenja o opredeljenju za isplatu lične zarade u 2023. godini, a svi oni koji se bave samostalnom delatnošću imaju obavezu da plate akontaciju poreza na prihode za prethodni mesec. Isti datum važi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere koji bi do tada trebalo da plate doprinose za prethodni mesec.

Do 15. decembra je neophodno podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec, a poreski obveznici koji plaćaju akontaciju poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec treba da regulišu ovu obavezu. Ovo je rok i za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, kao i za podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i njeno plaćanje. Isti datum predviđen je i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za novembar, ako je u ovom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Poslednji ovogodišnji sastanak američkog Feda

Američka centralna banka Federalne rezerve održaće svoj poslednji ovogodišnji sastanak u utorak i sredu, 13. i 14. decembra, na kome bi trebalo da donese odluku o novom rastu kamatnih stopa. Predsednik Feda Džerom Pauel isticao je u više navrata da bi Fed mogao da počne sa usporavanjem tempa povećanja kamatnih stopa, što je podstaklo nadu da se centralna banka SAD bliži kraju svog ciklusa pooštravanja monetarne politike. Trenutno je glavno pitanje kada će inflacija početi da se kreće naniže, a investitori uglavnom optimistično gledaju na naredne poteze Feda i slažu se da bi posle četiri koraka od 75 baznih poena novo povećanje moglo da bude 50 baznih poena.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje indekse cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva, i prometa u industriji za oktobar ove godine. Takođe, javnosti će biti predstavljen mesečni statistički bilten za septembar, ali i indeks potrošačkih cena za prošli mesec, koji bi mogao da pokaže kakvi su efekti podizanja referentne kamatne stope na kretanje inflacije u Srbiji.

Saznaćemo i kako se kreće tržište nekretnina, s obzirom na to da će 15. decembra biti objavljeno koliko je građevinskih dozvola izdato u oktobru.

  • CUPKA

    12.12.2022 #1 Author

    Svakako bitne teme, kako po inflaciju tako i za privrednike.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.12.2022 #2 Author

    Puno bitnih desavanja ce biti u ovoj nedelji,nesto ce nadam se imati pozitivnu prognozu…

    Odgovori

  • Anna

    13.12.2022 #3 Author

    Usred žitnice dižemo fabriku guma. Da li neko razmišlja svojom glavom kada određuje gde će se nalaziti fabrike? I onda kažu sela umiru….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...