Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

BankeIzdvajamoNekretninePoslovanjeTurizam

28.11.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana
Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru, a meteorolozi tvrde da će nam decembar konačno doneti pravu zimu. To će možda obradovati najmlađe, koji... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru, a meteorolozi tvrde da će nam decembar konačno doneti pravu zimu. To će možda obradovati najmlađe, koji će moći da uživaju u zimskim čarolijama, ali ne i milione ljudi širom Evrope i sveta zabrinute zbog energetske krize i načina na koji će pregurati zimu. Pored energetike, na dnevnom redu je i inflacija, a najnovije podatke o rastu cena u evrozoni saznaćemo u sredu. Beograd će u narednih sedam dana biti domaćin nekoliko značajnih manifestacija. U sredu se održava konferencija o nekretninama, u četvrtak samit privrednih lidera regiona, a od 1. do 4. decembra na Beogradskom sajmu moći ćete da razgledate zimsku opremu i turističke aranžmane za zimovanje. Na kraju meseca Republički zavod za statistiku nam standardno donosi niz novih podataka koji sumiraju ekonomska dešavanja u prethodnom periodu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Inflacija u evrozoni

Iako postoje određeni znaci da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) možda dostigla svoj vrhunac, očekuje se da će podaci o rastu cena u evrozoni – koji će biti objavljeni u sredu – pokazati da cenovni pritisak i dalje ostaje jak. Naime, indeks potrošačkih cena evrozone dostigao je u oktobru 10,6 odsto, što je petostruko više od zacrtanog cilja Evropske centralne banke od dva procenta.

ECB je na svom sastanku u oktobru podigla kamatne stope za 75 baznih poena na 1,5 odsto, čime je njihov ukupni rast od jula dostigao 200 baznih poena, u okviru najbržeg zaoštravanja monetarne politike do sada. Prošlonedeljni zapisnik sa oktobarskog sastanka pokazao je da su centralni bankari ujedinjeni u oceni da kamatne stope treba dodatno povećati kako bi se smanjila rastuća inflacija, ali i da nisu u potpunosti saglasni oko tempa daljeg rasta kamata, kao ni oko konačnog cilja.

Analitičari procenjuju da bi povećanje kamatnih stopa na sledećem sastanku Evropske centralne banke 15. decembra moglo da se kreće između 50 i 75 baznih poena.

REMHUB 2022 konferencija o nekretninama 30. novembra

Koliko je sektor nekretnina spreman da odgovori na aktuelnu energetsku krizu? Da li gradimo energetski efikasne zgrade i koliko smo napredovali u sanaciji postojećeg građevinskog fonda? Koliko pametnim upravljanjem možemo da uštedimo energije? Ovo će biti glavne teme na konferenciji “REMHUB 2022: Driving energy efficiency in real estate”, koja će biti održana 30. novembra u hotelu Hyatt Regency.

Posetioci konferencije imaće priliku da se upoznaju sa inovativnim rešenjima energetske efikasnosti koja se mogu primeniti u izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih objekata, ali i da saznaju kako napredan facility management (FM), odnosno održavanje objekata, može doprineti optimizaciji sistema i većoj uštedi energije. Pored panel diskusija i studija slučajeva, biće prilike i za B2B susrete i umrežavanje sa predstavnicima građevinskih kompanija, proizvođačima energetski efikasnih sistema, predstavnicima firmi koje se bave projektovanjem i ugradnjom solarnih panela, arhitektama…

Medijski pokrovitelj konferencije je Real Estate magazine, a medijski partner Biznis.rs.

Foto: Pixabay.com

Zimska oprema na Beogradskom sajmu od 1. do 4. decembra

Na Beogradskom sajmu se od 1. do 4. decembra održava 36. Expo-zim – Sajam zimske opreme. Ova manifestacija je jedinstvena prilika da ljubitelji zimskih sportova i turizma na jednom mestu pronađu kompletnu najsavremeniju sportsko-rekreativnu opremu, razmene ili servisiraju polovne rekvizite i obezbede povoljne turističke aranžmane. Okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.

Asocijacija „Sport za sve“, suorganizator manifestacije, svake godine priprema niz dodatnih programa – predavanja, izložbe, kvizove o poznavanju zimskih sportova, a zajedno sa Skijalištima Srbije i stručna savetovanja o bezbednost na ski-stazama.

Samit privrednih lidera 1. decembra u Beogradu

Samit privrednih lidera na jednom mestu okuplja biznis elitu regiona i predstavnike ključnih međunarodnih finansijskih institucija. Ove godine se održava 1. decembra u beogradskom hotelu Hyatt, a među govornicima su najviši rukovodioci, vlasnici i predsednici upravnih odbora najuspešnijih domaćih, regionalnih i internacionalnih firmi iz realnog i uslužnog sektora i institucija. Glavna tema biće – kako lideri balansiraju procese stvaranja stabilnih i održivih kompanija u budućnosti, dok istovremeno pokušavaju da implementiraju strategije koje donose vrednost danas?

Organizator je InStore magazin, a među prijateljima konferencije su Privredna komora Srbije i brojna poslovna udruženja i strane komore sa sedištem u Beogradu.

Novi statistički podaci

Kraj meseca donosi i sumiranje brojnih statističkih podataka za protekli period. Tako će ove nedelje Republički zavod za statistiku objaviti indekse prosečnih cena spoljne trgovine za treći kvartal i spoljnotrgovinsku robnu razmenu za oktobar. Biće poznat i promet robe u trgovini na malo, kao i kvartalni bruto domaći proizvod za treće tromesečje.

Očekuje se i prezentacija rezultata ankete o radnoj snazi za treći kvartal, kao i indeksa industrijske proizvodnje za oktobar. Takođe, saznaćemo kakav je bio turistički promet u prošlom mesecu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...