Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

ManifestacijePoslovanjeSrbijaSvet

21.11.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama
Narednih mesec dana biće praznik za sve ljubitelje fudbala. U Kataru se 32 reprezentacije bore za titulu najbolje na svetu, a najskuplji Mundijal do... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

Narednih mesec dana biće praznik za sve ljubitelje fudbala. U Kataru se 32 reprezentacije bore za titulu najbolje na svetu, a najskuplji Mundijal do sada okupiće i milione navijača, iako pada „u nevreme“, za razliku od dosadašnjih koji su se igrali tokom letnje pauze. Videćemo koliko će fudbal uticati na svetsku ekonomiju, a svoje najnovije prognoze daće u utorak i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Na Beogradskom sajmu ove nedelje se održavaju dve manifestacije, a kupci i trgovci širom sveta ozbiljno se spremaju za „Black Friday“, koji se ove godine dešava 25. novembra. Poznato je da se najveći popusti i najbolje akcije čuvaju baš za ovaj „šoping praznik“, pa će tražnja kupaca biti dobar reper za trenutno stanje ekonomije. Najnoviji statistički podaci o investicijama i prosečnim zaradama biće poznati narednih dana.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Mundijal u Kataru

Juče je počelo Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, koje će trajati do 18. decembra. Mnogi ekonomisti, ali i geostratezi već su primetili da u narednih mesec dana u centru pažnje neće biti ni Ukrajina, ni inflacija, ni energetska kriza, već upravo – fudbalska lopta i stadioni.

Koliko god ovogodišnji Mundijal bio problematičan – zbog skandala u svetskoj fudbalskoj organizaciji FIFA, korupcije, pitanja izbora domaćina poslednjih nekoliko prvenstava – strast prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“ sigurno će navesti milijarde ljudi da narednih dana navija za svoje reprezentacije. A to ima i vrlo očigledne ekonomske efekte: velike zarade sponzora od reklama i TV prava, avio-kompanija, hotela, turističkih agencija i svih koji su na bilo koji način uključeni u pripremu i organizaciju turnira. Ipak, stručnjaci procenjuju da će domaćin teško povratiti 220 milijardi dolara uloženih u Svetsko prvenstvo, čime je Mundijal 2022 postao najskuplji do sada.

Globalna ekonomija u prognozama OECD-a

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objaviće u utorak svoje najnovije prognoze za globalnu ekonomiju i ovo će zajedno sa preliminarnim podacima o poslovnim aktivnostima u novembru iz brojnih zemalja dati sliku zdravlja svetske privrede.

Poslednje projekcije OECD-a iz septembra već su ukazivale na pogoršanje izgleda za narednu godinu, jer se očekuje da će i američka ekonomija pasti u recesiju. Podaci o indeksu menadžera nabavke (PMI) iz evrozone, Velike Britanije i SAD koji stižu u sredu mogli bi dodatno da zamrače trenutnu sliku. Naime, u većini evropskih zemalja PMI su ispod nivoa od 50, koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije privrede.

Britanija se već suočava sa recesijom, a uprkos relativno dobrom ekonomskom rastu evrozone i stanju tržišta rada, rizici od recesije i dalje se naziru zbog nestašice energenata i rastuće inflacije.

Foto: Pixabay.com

Hrana, piće i pop kultura na Beogradskom sajmu

Za ovu nedelju zakazane su dve manifestacije na Beogradskom sajmu. Od 24. do 27. novembra održava se 16. Sajam etno hrane i pića, regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. Kako navode organizatori, reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.

Od 25. do 27. novembra biće održan peti po redu Games.Con, manifestacija namenjena svima čija interesovanja naginju popularnoj gejming i strip kulturi. Ideja Games.Con-a je da na jednom mestu objedini turnire u najpopularnijim igrama, online i e-gaming, board i card gaming, kao i sajmove stripa i fandomove fantasy franšize. Kao prateći programi u planu su i nastupi najpoznatijih gameplay Youtubera, kao i drugih teenage zvezda pop kulture.

Black Friday

U pozadini rekordne inflacije širom sveta i rastućih kamatnih stopa, ključni test za potražnju potrošača stiže u petak, 25. novembra, kada trgovci organizuju tradicionalne rasprodaje – “Black Friday”, odnosno „Crni petak“ – jedan od najjačih šoping dana u godini. Nedavni podaci su pokazali da je maloprodaja u SAD porasla više nego što se očekivalo u oktobru, što ukazuje na to da bi potrošači mogli da se vrate na noge do kraja godine. Inače, lična potrošnja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti u Americi.

Prodavci su prilikom poslednje objave zarada predstavili različite rezultate. Prošle nedelje je Walmart podigao svoju godišnju prognozu prodaje i profita, jer se očekivalo da će se potražnja za namirnicama održati uprkos višim cenama, dok je Target prognozirao iznenađujući pad prodaje u prazničnim kvartalima. Amazon, najveći svetski prodavac na mreži, saopštio je krajem oktobra da se priprema za sporiji rast jer su kućni budžeti “tesni“ zbog inflacije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o investicijama u osnovna sredstva u prošloj godini, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u prvoj nedelji novembra, koje su predstavljene kao jedan od glavnih faktora za rastuću inflaciju u proteklom periodu. Javnost će saznati i kolike su bile prosečne zarade po zaposlenom u septembru ove godine.

  • Anna

    21.11.2022 #1 Author

    Ova sedmica iako je započela kišom donosi nekoliko vedrih manifestacija koje će nam malo olakšati sumorni kraj novembra.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.11.2022 #2 Author

    Ova nedelja ima za razliku od prethodnih bogatiji i lepsi sadrzaj,od fudbala do sopinga i Sajma…

    Odgovori

  • Iva

    30.1.2023 #3 Author

    Zanimljiva vest

    Odgovori

  • Iva

    30.1.2023 #4 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...