Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeInvesticijeIzdvajamo

31.10.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru, a juče smo vratili časovnike jedan sat unazad. To znači da će dan biti sve kraći, a... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Ove nedelje okrećemo novi list na kalendaru, a juče smo vratili časovnike jedan sat unazad. To znači da će dan biti sve kraći, a kraj godine sve bliži. Valjda zato ministar finansija već najavljuje rebalans budžeta, ali i napominje da novca ima dovoljno. Kome zafali, može da se obrati bankama koje danas obeležavaju Svetski dan štednje, a većina je za svoje klijente spremila specijalne ponude za nedelju štednje pred nama. Američka centralna banka planira u sredu novo podizanje kamatne stope, što će dodatno podići cenu novca, a Fed najavljuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje. U Novom Sadu se održavaju Međunarodni dani energetike i investicija, a Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje nove statističke podatke o bruto domaćem proizvodu, industrijskoj proizvodnji, turističkom prometu i spoljnoj trgovini.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Fed ponovo podiže kamate

Američka centralna banka – Federalne rezerve (Fed) održaće u sredu, 2. novembra sastanak na kome se očekuje dalje podizanje kamatnih stopa. Analitičari predviđaju da će uslediti još jedno povećanje kamata za 0,75 odsto, četvrti put zaredom u toku ove godine, a ne isključuje se ni novi skok kamatnih stopa u decembru. Ekonomisti Goldman Sachs Group očekuju da će Fed podizati kamate do pet procenata, što je više od ranije predviđenog.

Veliko pitanje za američke građane i investitore je da li će Federalne rezerve na ovaj način gurnuti ekonomiju u recesiju, odnosno šta će novi rast kamata doneti privredi. Tržište nekretnina je već reagovalo, pa su kamate na hipotekarne kredite u SAD dostigle najviši nivo od 2001. godine.

Podsetimo, Fed je na poslednjem sastanku 21. septembra podigao kamatnu stopu za 75 baznih poena, čime je ukupna referentna stopa na federalne fondove stigla na nivo između tri i 3,25 odsto. Prognoze Feda tada su bile da će referentna kamata do kraja godine porasti na 4,4 odsto, dok bi u 2023. godini dostigla nivo od 4,6 odsto.

Rebalans budžeta pred poslanicima

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se početkom novembra pred poslanicima u Skupštini Srbije naći rebalans budžeta za tekuću godinu. On je istakao da su, osim izdvajanja za energente, rebalansom obezbeđena i sredstva za podršku mladima, zatim za mere povećanja nataliteta, turističke vaučere, a povećane su i subvencije za poljoprivredu. Očekuje se privredni rast od oko tri odsto.

Do kraja ove nedelje trajaće i pregovori Srbije sa misijom MMF-a o novom stend baj aranžmanu. Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, a na sastancima će biti razmotrena aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja.

Džerom Pauel / Foto: Tanjug/AP

Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu

Međunarodni dani energetike i investicija održavaju se 2. i 3. novembra na Novosadskom sajmu. Ovo je jedan od najvećih foruma za domaće i inostrane projekte. Kako navode organizatori, stručne skupove u okviru kojih će biti obrađivane najaktuelnije teme, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva, pratiće i izložbeni deo manifestacije, u kojem se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike. Među centralnim temama ove godine su energija sunca, biomase i vetra, geotermalna energija, toplotne pumpe, energetska efikasnost i energetski menadžment.

Grad partner manifestacije je Grad Novi Sad, a priredbu Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, dok je RES fondacija partner u organizovanju kongresnog segmenta.

Nedelja štednje

Nedelja štednje počinje 31. oktobra, na Svetski dan štednje, i traje u prvoj nedelji novembra. Banke već tradicionalno ovih dana nude svojim klijentima razne promotivne akcije i veće kamate na položene dinarske i devizne depozite, a često se nedelja pretvori i u mesec štednje.

Krajem septembra ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, dinarska štednja je dostigla iznos od 87,6 milijardi dinara, dok je devizna štednja stigla do 12,75 milijardi evra. Interesantno je da građani ipak imaju više poveranja u devize, iako su kamate na dinarske depozite znatno veće.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje fleš procenu o kvartalnom bruto domaćem proizvodu za treći kvartal 2022. godine. Saopštiće i podatke o turističkom prometu i spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u septembru, kao i o prometu robe u trgovini na malo.

Kraj meseca donosi i statistiku o indeksu industrijske proizvodnje i zalihama gotovih proizvoda u industriji, a u petak ćemo saznati i cene na malo poljoprivrednih proizvoda i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i izvoz.

 • Anna

  31.10.2022 #1 Author

  I nije baš neka nedelja. Ali, svakako bitne odluke će biti donete. Pratićemo šta se dešava.

  Odgovori

 • VOJKAN

  1.11.2022 #2 Author

  Svaka informacija je korisna za budžet svakog domaćinstva pa i ova

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.11.2022 #3 Author

  Sve same analize i statistike,nista zanimljivo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...