Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BerzaIzdvajamoKulturaNovacPoslovanje

17.10.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Ulazak u četvrti kvartal ove godine polako ubrzava planove i prognoze za 2023. Sumiraju se makroekonomski rezultati i pažljivo prati kretanje inflacije, uz nadu... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Ulazak u četvrti kvartal ove godine polako ubrzava planove i prognoze za 2023. Sumiraju se makroekonomski rezultati i pažljivo prati kretanje inflacije, uz nadu da će centralne banke uspeti što pre da se izbore sa ovim globalnim problemom. Ove nedelje biće objavljeni najnoviji podaci o kineskoj privredi, njenom kretanju poslednjih meseci i predviđanjima za sledeću godinu. Takođe, najveće američke kompanije nastaviće da objavljuju kvartalne rezultate za tromesečje koje je završeno krajem septembra. O trenutnom stanju ekonomije i trendovima za naredni period razgovaraće i poslovni lideri iz Srbije i regiona, na Forumu koji organizuje Srpska asocijacija menadžera. Sajam knjiga se posle tri godine vraća pod kupole Beogradskog sajma, a Republički zavod za statistiku ove nedelje objaviće nove statističke podatke o poljoprivredi i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Blagi oporavak kineske privrede

Kina će u utorak objaviti podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) za treći kvartal. Analitičari očekuju da će se privredni rast vratiti na nivo sličan prethodnom tromesečju, ali je privreda i dalje na putu da ostvari najsporiju godišnju stopu rasta u poslednjih skoro 50 godina.

Očekuje se da će godišnja stopa rasta dostići 3,4 odsto u julu, avgustu i septembru, što je skok u odnosu na 0,4 procenta u drugom kvartalu. Stroga ograničenja zbog pandemije korona virusa, zajedno sa prekidima u lancima snabdevanja izazvanim ratom u Ukrajini i usporavanjem globalnog rasta značajno su opteretili drugu po veličini svetsku ekonomiju. Zato ekonomisti očekuju da će kineska privreda u 2022. godini rasti 3,2 odsto, što je znatno ispod zvaničnog cilja od oko 5,5 odsto. Investitori će pratiti i kongres Komunističke partije koji je počeo u nedelju, zbog mogućih naznaka budućeg pravca ekonomske politike.

Forum menadžera okuplja biznis lidere regiona

Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizuje u utorak, 18. oktobra, Forum menadžera koji će okupiti šestoro poslovnih lidera iz Srbije i četvoro biznis lidera iz regiona. Oni će dati svoje uvide o trenutnoj ekonomskoj situaciji i izneti svoja razmišljanja, iz ugla vodećih privrednika, o temama kao što su energetika, hrana, finansijska kretanja, ali i dugoročnim trendovima u vezi sa kadrovima, održivošću i biznis kretanjima u narednom periodu.

O sektoru energetike i održivosti govoriće Dragoljub Damljanović, direktor razvojnog centra kompanije Schneider Electric i predsednik SAM-a. Trenutnu situaciju sa hranom i u poljoprivredi i tendencije za 2023. godinu predstaviće Mihailo Janković, generalni direktor MK Grupe, a finansijskim kretanjima i trendovima baviće se Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Tema “Beyond industry” rezervisana je za Đorđa Vuksanovića, Senior Transformation direktora kompanije A1, a stanju sa kadrovima u Srbiji govoriće Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj Delta Holdinga. Aktuelni biznis trendovi su naslov prezentacije Slobodana Đinovića, direktora Orion telekoma, a poglede na stanje u regionu izneće Emil Tedeschi, predsednik Atlantic Grupe, Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija, i Zhivko Mukaetov, generalni direktor Alkaloida iz Skoplja.

Izvor: Pixabay.com

Sezona kvartalnih izveštaja

Nastavlja se sezona objavljivanja kvartalnih izveštaja za treće tromesečje ove godine, a velike američke kompanije uglavnom ističu izazovno poslovno okruženje zbog jačanja dolara i visoke inflacije. Reuters prenosi očekivanja analitičara da će ukupna zarada svih kompanija sa indeksa S&P 500 porasti za 4,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što bi bio najsporiji rast od četvrtog kvartala 2020.

Dosta pažnje privlače i predviđanja za budućnost. Vodeći ljudi kompanija i renomirani ekonomisti najavljuju povećanje profita od skoro osam odsto sledeće godine, prema Refinitivu, ali mnogi investitori sumnjaju u tu prognozu jer preti opasnost od recesije.

Ove nedelje bi svoje kvartalne zarade trebalo da objave Tesla, Netflix i Johnson & Johnson.

Sajam knjiga se vraća u Beograd

Pod kupolama Beogradskog sajma od 23. do 30. oktobra biće održan 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ova kulturna manifestacija okuplja gotovo sve izdavače iz Srbije, ali i regiona, i za nedelju dana trajanja ugosti i do 100.000 posetilaca.

Sajam knjiga je dve uzastopne godine bio odložen zbog pandemije korona virusa, a sada će biti organizovan pod sloganom “Povratak napisanih”.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda u prvoj nedelji oktobra, a u četvrtak će biti dostupan i statistički godišnjak Republike Srbije za 2022. godinu. Krajem nedelje biće dostupni podaci o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji tokom ove godine.

Podsetimo, ovog meseca održava se i popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji, koji traje do 31. oktobra. Prvi preliminarni rezultati objavljuju se u roku od 30 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati biće objavljivani sukcesivno, od marta/aprila 2023. sve do 30. juna 2024. godine.

 • BIJUTI27

  17.10.2022 #1 Author

  Divna vest!

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.10.2022 #2 Author

  Jedino sto menja sivilo svakodnevnice je Sajam Knjiga…

  Odgovori

 • Anna

  17.10.2022 #3 Author

  Još jedna vrlo interesantna sedmica ispred nas. Skup srpskih i menadžera iz okruženja, sigurna sam da će doneti neke novine svima nama.
  Dugo očekivani Sajam knjiga raduje sve ljubitelje knjiga. Nadamo se da će i cene knjiga biti sajamske.

  Odgovori

 • TATJANA

  18.10.2022 #4 Author

  Radujem se sajmu knjiga

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.