Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeBiznisHi-techIzdvajamoManifestacijeNovacVesti

10.10.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 7

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
U fokusu privrednika koji tokom oktobra planiraju svoje budžete za narednu godinu ovog puta uglavnom nisu investicije i širenje posla, već naprotiv – kako... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

U fokusu privrednika koji tokom oktobra planiraju svoje budžete za narednu godinu ovog puta uglavnom nisu investicije i širenje posla, već naprotiv – kako ostvariti što veću uštedu u vremenu rekordne inflacije: kako smanjiti potrošnju energije, svakodnevne inpute, reprogramirati kredite… Rast cena je globalni problem, pa ništa drugačije nije ni u SAD, gde će krajem ove nedelje biti objavljeni najnoviji podaci o inflaciji. Rezultati bi mogli da podstaknu dalji rast kamatnih stopa koje je Fed već najavio za sledeći sastanak u novembru. Istovremeno, najveće američke banke ove nedelje počinju da objavljuju svoje kvartalne rezultate, a analitičari predviđaju pad prihoda najvećih zajmodavaca. U Beogradu se sredinom nedelje održava regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu SPLET Tech, dok je za kraj nedelje zakazan sajam fitnesa, velnesa i zdravlja. Republički zavod za statistiku će narednih dana objaviti najnovije podatke o indeksu potrošačkih cena, ali i o izdavačkoj delatnosti i štampi za prethodnu godinu, neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga na Beogradskom sajmu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Najnoviji podaci o inflaciji u SAD

U četvrtak bi trebalo da budu poznati najnoviji podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako se još jednom pokaže da rast cena nastavlja galopirajućim tempom, to bi bio dodatni podstrek da “jastrebovi” u Federalnim rezervama insistiraju na daljem podizanju ključnih kamata, možda i oštrijim tempom nego do sada. Tim pre što je izveštaj o novim radnim mestima objavljen u petak pokazao da tržište rada ostaje snažno.

Dok ekonomisti očekuju da će ukupna stopa inflacije biti umerena, prognoze govore da bi bazna inflacija, koja isključuje troškove hrane i goriva, mogla da ubrza u septembru, što bi bio pozitivan signal za Fed da u novembru donese odluku o četvrtom uzastopnom povećanju kamatne stope od 75 baznih poena. Očekuje se i da će podaci o maloprodaji, koji će biti objavljeni u petak, pokazati skroman rast u septembru, pošto se oporavila prodaja automobila.

SPLET Tech konferencija

SPLET Tech, regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu, biće održana 12. oktobra u MTS dvorani u Beogradu. Ovaj događaj organizuju dva projekta koja podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Preduzmi ideju“, u realizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“, i „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub.

Kako navode organizatori, posetioci će kroz različite formate na osam mesta u MTS Dvorani imati priliku da se upoznaju sa svim aktuelnim temama iz oblasti gejminga, virtuelne realnosti, blokčejna, biotehnologije, veštačke inteligencije, medicine, i saznaju kako dobre ideje postaju uspešni preduzetnički poduhvati.

SPLET Tech će na jednom mestu okupiti “sve koji u našem ekosistemu razvijaju inovativna rešenja, plasiraju ih globalno, i na taj način otvaraju nove perspektive za rast”, navodi se u saopštenju organizatora.

Foto: Shutterstock

Kvartalni rezultati velikih američkih banaka

Velike američke banke u petak će početi da objavljuju svoje kvartalne rezultate, u trenucima ozbiljne zabrinutosti zbog uticaja rasta kamatnih stopa. Četiri najveća zajmodavca u SAD – JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i Morgan Stanley trebalo bi da saopšte podatke o zaradama u trećem kvartalu pre otvaranja tržišta u petak.

Ekonomisti očekuju da će rezultati pokazati pad neto prihoda, nakon što je volatilnost tržišta pogodila aktivnost investicionog bankarstva, pa su bankari izdvojili više sredstava za rezerve, u slučaju da klijenti budu kasnili sa otplatom. Banke obično zarađuju više kada kamatne stope rastu, ali viši troškovi zaduživanja takođe utiču na potražnju za kreditima.

Analitičari Fitch Ratingsa su u svom izveštaju naveli da očekuju umeren, ali rastući negativan uticaj na kvalitet aktive banaka i rast kredita koji proizilazi iz viših stopa, inflacije i blage recesije u SAD, što poništava neke od prednosti viših kamatnih stopa.

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja u Beogradu

U Hali 5 Beogradskog sajma 14. i 15. oktobra biće održan Belfis – jedinstveni sajam ove vrste u regionu nastao kao rezultat činjenice da se tržište fitnesa, velnesa i zdravlja sve brže razvija i raste. Nastao je po ugledu na najveće svetske i evropske sajmove, a okuplja najeminentnije instruktore i prezentere iz regiona, veliki broj izlagača – proizvođače i distributere sportske opreme i rekvizita, podova, suplemenata, kompanije koje se bave zdravom ishranom, farmaceutske kuće, fitnes klubove, školice sporta, sportske fakultete, međunarodne organizacije iz sveta fitnesa.

Kako navode organizatori, svi posetioci imaće priliku da u zoni Medical check point provere svoj zdravstveni status i da vežbaju uz bogatu programsku šemu na binama, u zonama za funkcionalni trening, namenskim body & mind radionicama, a najmlađe posetioce BELFIS-a očekuje specijalna dečija sportska zona. Za sve one željne znanja i usavršavanja u fokusu su XII Evropski fitnes kongres, kao i Drugi forum „Turizam i fitnes“.

Novi statistički podaci RZS

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o indeksima cena ugostiteljskih usluga i proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza, kao i indekse potrošačkih cena za septembar 2022. što će biti dobar pokazatelj kretanja inflacije u prethodnom mesecu. Takođe, saznaćemo i indekse prometa u industriji, kao i podatke o izdatim građevinskim dozvolama u avgustu.

Biće objavljen i mesečni statistički bilten za jul, podaci o siromaštvu i socijalnoj nejednakosti u 2021. godini i informacije o izdavačkoj delatnosti i štampi za prethodnu godinu, neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga u Beogradu koji počinje 23. oktobra.

  • TATJANA

    10.10.2022 #1 Author

    Svaka od posebnog znacaja

    Odgovori

  • Anna

    10.10.2022 #2 Author

    Pored vrlo tmurnih i negativnih tema u sedmici pred nama Sajam fitnesa je pravo osveženje.

    Odgovori

  • Emilija

    10.10.2022 #3 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.10.2022 #4 Author

    Baš lepo i korisno pre svega.

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.10.2022 #5 Author

    Sem Sajma fitnesa,ostalo je sve deprimirajuce…

    Odgovori

  • Dunja5

    10.10.2022 #6 Author

    Zanimljiva desavanja…

    Odgovori

  • BRANA19

    11.10.2022 #7 Author

    Sto vise dogadjaja kao sto su sajmovi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...