Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeIzdvajamoSrbija

24.10.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Visoke temperature sredinom oktobra pomogle su nam da manje razmišljamo o odloženoj grejnoj sezoni, iako povremeno nije bilo baš prijatno sedeti bez uključene grejalice.... Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Visoke temperature sredinom oktobra pomogle su nam da manje razmišljamo o odloženoj grejnoj sezoni, iako povremeno nije bilo baš prijatno sedeti bez uključene grejalice. Vremenska prognoza kaže da će i do kraja ove nedelje celzijusova skala biti iznad 20 stepeni, a atmosferu će dodatno zagrejati i najavljeni događaji. Verovatno najzanimljivije biće konačno formiranje Vlade Srbije, koje dolazi pola godine nakon održanih izbora u aprilu. Dok se čeka na polaganje zakletve novih ministara, nastavljaju se razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o stendbaj aranžmanu. Napeto je i globalnoj sceni, pa se tako sa nestrpljenjem očekuje nova odluka Evropske centralne banke o referentnoj kamati, ali i rezultati američke privrede u trećem kvartalu. Republički zavod za statistiku ove nedelje objaviće nove statističke podatke o platama i spoljnoj trgovini.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka ponovo o referentnoj kamati

Za četvrtak, 27. oktobar zakazan je novi sastanak Evropske centralne banke na kome će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi. Ekonomisti procenjuju da će ECB nastaviti sa povećanjem ključne kamate, a većina smatra da će i ovog puta rast iznositi 75 procentnih poena. Ipak, ima i onih koji očekuju još oštriju monetarnu politiku, s obzirom na inflaciju koja je u septembru bila nadomak dvocifrene.

Član Upravnog saveta ECB Fransoa Viljeroj de Galo (Francois Villeroy de Galhau) izjavio je da će Evropska centralna banka podići svoje kamatne stope koliko god je potrebno da smanji baznu inflaciju, a taj tempo bi, prema njegovom mišljenju, mogao da uspori nakon kraja godine.

Podsetimo, ECB je na poslednjem sastanku 8. septembra podigla tri ključne kamatne stope za po 75 baznih poena. Nakon tog povećanja kamate na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju povećane su na 1,25 odsto, 1,50 i 0,75 odsto respektivno.

Formiranje Vlade Srbije šest meseci posle izbora

Očekuje se da će sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će se birati nova vlada i na kojoj bi mandatarka Ana Brnabić trebalo da iznese svoj ekspoze biti zakazana za utorak, 25. oktobar. Iako je predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić već objavio listu kandidata za ministre, tokom ove nedelje bi trebalo i zvanično da bude formirana nova izvršna vlast, više od šest meseci nakon aprilskih izbora.

Nova vlada je unapred “oročena”, kako je predsednik najavio – “da pregura ovu i možda sledeću zimu”, a imaće 25 resora. Na spisku su mnoga već poznata imena, ali i neka nova, a jedno od novoformiranih trebalo bi da bude ministarstvo za javna ulaganja. Ovo je jedan od dva resora za koji još nije predložen kandidat za ministra.

Foto: Tanjug

Razgovori sa MMF-om do 4. novembra

Srbija je u četvrtak počela pregovore sa misijom MMF-a o novom aranžmanu, koji će trajati sve do 4. novembra. Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, a na sastancima će biti razmotrena aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja. Takođe, biće razmotreno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa.

I ministar finansija Siniša Mali sastao se sa delegacijom MMF-a koju predvodi Jan Кes Martejn, sa kojim je razgovarao o aktuelnom aranžmanu Srbije, te budućim koracima u okviru saradnje. Razgovaralo se i o budžetu Srbije za 2023. godinu, novonastalim izazovima i neophodnim investicijama u energetici, najvažnijim stavkama aktuelnog budžeta, te rebalansu koji se očekuje, završetku reformskih ciljeva iz aktuelnog savetodavnog aranžmana sa MMF-om (Instrument za koordinaciju politike) i definisanju eventualnih novih reformskih i kvantitavnih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Drugo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa završeno je u junu ove godine, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku programa, navela je NBS.

Rezultati američke privrede u trećem kvartalu

Sjedinjene Američke Države će u četvrtak objaviti prve rezultate kretanja privrede u trećem kvartalu, a očekuje se da će BDP porasti za 2,1 odsto na godišnjem nivou, nakon dva uzastopna tromesečja u kojima je zabeležen pad. Ekonomski kalendar takođe uključuje podatke o Fedovoj omiljenoj meri inflacije – indeksu osnovnih ličnih rashoda, zajedno sa podacima o ličnim prihodima i potrošnji. Investitori će dobiti i podatke o narudžbinama trajne robe, naknadama za nezaposlene, poverenju potrošača i izveštaje o tržištu nekretnina.

Kreatori monetarne politike Feda ući će u tradicionalni period mirovanja uoči svog predstojećeg sastanka 1. i 2. novembra, kada bi skoro sigurno trebalo da povećaju kamatne stope za 75 baznih poena, četvrti put zaredom.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o prosečnim zaradama za avgust i o registrovanoj zaposlenosti za treći kvartal 2022. godine. Biće saopšteni i indeksi prosečnih cena spoljne trgovine za prvih osam meseci ove godine, kao i spoljnotrgovinska robna razmena po karakteristikama preduzeća za prošlu godinu.

U utorak i sredu biće poznati i troškovi za zaštitu životne sredine u 2021. godini, kao i račun za sektor ekoloških dobara i usluga za 2020.

Tagovi
BANKE MMF SAD
  • TATJANA

    24.10.2022 #1 Author

    Izveštaji, podaci, statistike.. Sve je u ciframa

    Odgovori

  • BIJUTI27

    24.10.2022 #2 Author

    Dzabe kad je u stanovima hladno.

    Odgovori

  • Anna

    24.10.2022 #3 Author

    Formiranje vlade nakon pola godine bi trebalo svima nama da bude alarm da se zapitamo kuda nas vodi ova vlada i šta predstavljaju ta nova ministarstva.

    Odgovori

  • VOJKAN

    25.10.2022 #4 Author

    Sve za dobrobit zaštite životne sredine, samo da još država da zauzme takav stav

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.10.2022 #5 Author

    Sve same statistike i izvestaji,fale sportski dogadjaji,sajmovi,manifestacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...