Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BankeInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.12.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 6

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
Bliži se kraj godine i vreme je za sumiranje rezultata, analizu postignutog i planiranje narednih 12 meseci. Tako je na red stigao i predlog... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

Bliži se kraj godine i vreme je za sumiranje rezultata, analizu postignutog i planiranje narednih 12 meseci. Tako je na red stigao i predlog državnog budžeta za 2023. godinu, koji će se 5. decembra naći pred poslanicima Narodne skupštine Srbije. Za ovu nedelju zakazana je i sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije koji će odlučivati o novom povećanju referentne kamatne stope, u skladu sa rastućom inflacijom. Tradicionalni 22. Beogradski ekonomski forum održava se u ponedeljak i utorak i okupiće visoke domaće zvaničnike i važne predstavnike međunarodne zajednice koji će se baviti najaktuelnijim pitanjima u Srbiji i svetu. U petak će biti objavljeni novembarski podaci o proizvođačkim cenama u SAD, a najnovije statističke informacije donosi nam Republički zavod za statistiku.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Počinje rasprava o budžetu za 2023. godinu

U Narodnoj skupštini Srbije danas počinje rasprava o budžetu za 2023. godinu. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali juče je na sednici skupštinskog odbora za finansije predstavio Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, i tom prilikom istakao da su javne finansije stabilne, uprkos krizi i pomoći privredi i građanima, te da je “svaki makroekonomski indikator pozitivan i stabilan”.

Mali je naveo da u budžetu za 2023. godinu imamo za 7,8 odsto veće prihode u odnosu na ovogodišnji rebalans, veći su i rashodi, dok je deficit 3,3 odsto i dogovoren je sa MMF-om. Kako objašnjava ministar, predlog budžeta zasniva se na tri stuba – očuvanju životnog standarda građana Srbije, značajnim izdvajanjima za kapitalne investicije i energetici.

Budžet je narodnim poslanicima dostavljen pre dve nedelje, a u Zakonu o budžetskom sistemu nalaze se i nova fiskalna pravila koja se odnose na plate, penzije, deficit i iznos javnog duga.

Narodna banka Srbije ponovo o referentnoj kamatnoj stopi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na svojoj sednici u četvrtak, 8. decembra, o novom podizanju referentne kamatne stope. Centralna banka je od aprila čak osam meseci uzastopno povećavala ključnu kamatu, tako da je sa jednog procenta stigla do trenutnih 4,5 odsto. Ekonomisti i stručnjaci za monetarnu politiku sa kojima je prethodnih nedelja razgovarao Biznis.rs smatraju da će referentna kamata nastaviti da raste bar još nekoliko meseci, imajući u vidu kretanje inflacije, ali i poteze Evropske centralne banke koja će o kamatama ponovo odlučivati 15. decembra.

I ovog puta je glavno pitanje tempo rasta, odnosno za koliko povećanje će se odlučiti NBS? Do sada je kamata rasla šest puta po 50 baznih poena i dva puta po 25, što je donelo ukupan rast od 350 procentnih poena, a većina analitičara očekuje da bi referentna kamata u narednih nekoliko meseci mogla da raste nešto manjim koracima.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Ekonomski forum 5. i 6. decembra u Beogradu

Beogradski ekonomski forum održava se u ponedeljak i utorak u beogradskom hotelu Metropol Palace. Forum svake godine privlači pažnju širokog auditorijuma, pa će tako i ove godine okupiti veliki broj govornika, visokih zvaničnika Republike Srbije, država regiona i važne predstavnike međunarodne zajednice iz oblasti politike, poslovanja, nauke, obrazovanja, kulture, medicine i drugih oblasti.

Teme ovogodišnjeg Foruma su najaktuelnija pitanja vezana za Srbiju i svet, poput energetike, povezanosti na Balkanu kao ključu za ekonomski rast, strategija za finansiranje ekonomskog razvoja, budućnosti maloprodaje, inflacije, energetske efikasnosti i digitalizacije.

Novembarska inflacija u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama će u petak biti objavljeni novembarski podaci o indeksu proizvođačkih cena, a očekuje se da će cene rasti 7,2 odsto na godišnjem nivou, blago usporavajući nakon povećanja od osam odsto prethodnog meseca. Očekuje se da će osnovni indeks, bez troškova hrane i energije, takođe biti nešto niži.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je prošle nedelje da bi moglo da počne usporavanje povećanja kamatnih stopa, što je podstaklo nadu da se centralna banka bliži kraju svog ciklusa pooštravanja monetarne politike. Inače, izveštaj o radnim mestima od petka pokazuje da je zapošljavanje u SAD ostalo snažno prošlog meseca.

Sledeće nedelje će biti objavljeni i podaci o indeksu potrošačkih cena u SAD, uoči poslednjeg sastanka Feda ove godine 13. i 14. decembra.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje cene poljoprivrednih proizvoda i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz, kao i cene iz uvoza.

Biće poznati i rezultati kvartalnog poslovanja privrednih društava u trećem kvartalu 2022. godine, kao i indeksi cena ugostiteljskih usluga u novembru.

  • VOJKAN

    5.12.2022 #1 Author

    Ovogodišnji ciljevi treba da su ispunjeni

    Odgovori

  • Emilija

    5.12.2022 #2 Author

    Zanimljiva nedelja!

    Odgovori

  • Anna

    5.12.2022 #3 Author

    Vrlo mučan period je pred nama. Teške i mučne odluke će biti fonete ove sedmice.

    Odgovori

  • Maša

    5.12.2022 #4 Author

    Za svakoga po nesto … 🙂

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.12.2022 #5 Author

    Trenutno me samo zanimaju cene ugostiteljskih usluga za decembar i januar..

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.12.2022 #6 Author

    Nefelja bitnih desavanja,treba ispratiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...